Βαθμολογία

Hurriyet: «Πολεμικό σκηνικό στα Ίμια»

«Καθώς αυξάνεται η πολεμική ένταση στο Αιγαίο η ΕΕ διάλεξε την πλευρά της Ελλάδας». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου της ιστοσελίδας Hurriyet, την Τρίτη (13/2). Το δημοσίευμα κάνει λόγο για σκηνικό έντασης στα Ίμια, μετά το συμβάν με τον εμβολισμό πλοίου του ελληνικού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό.

Όπως αναφέρει το τουρκικό Μέσο, στην περιοχή υπάρχει ένταση καθώς βρίσκονται 11 τουρκικά πλοία και οκτώ ελληνικά. Πιο συγκεκριμένα σημειώνει πως στις 14.45 δύο ταχύπλοα, με οπλισμένους Έλληνες στρατιώτες, τράβηξαν την προσοχή των τουρκικών δυνάμεων όταν έφυγαν από τη Λέρο και περνώντας περίπου ένα μίλι μακριά από τα Ίμια, πήγαν στη Κω.

Στο άρθρο παρατίθενται μεταξύ άλλων οι δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.

«Σχετικά με το περιστατικό αυτό παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε τριβή εναντίον κράτους μέλους η οποία πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση συμφωνιών. Επίσης πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών στα χωρικά τους ύδατα και στον εναέριο χώρο τους. Αρνητικές δηλώσεις που πλήττουν τις καλές γειτονικές σχέσεις θα πρέπει να αποφεύγονται», τόνισε.

«Το πλοίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και θεωρώ ότι αυτή είναι ακόμη μία επιτακτική αιτία που ενισχύει τη δήλωσή μου. Ο Ευρωπαίος φορολογούμενος έχει συμβάλει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», ανέφερε.