Βαθμολογία

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ μετά το επεισόδιο στα Ίμια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε ο Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη (13/2). Η επικοινωνία έγινε με αφορμή τη νέα πρόκληση στα Ίμια και τις δηλώσεις Ερντογάν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως το επεισόδιο στα Ίμια δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. Ακόμη, συζητήθηκε και η κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου. Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλιμακώνει την ένταση, υποστηρίζοντας πως τα Ίμια ανήκουν στην χώρα.

«Στην πραγματικότητα, ο υφυπουργός μας κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χθες το βράδυ, σχετικά με τα γεγονότα που προκλήθηκαν από τους επικίνδυνους ελιγμούς σκαφών του ελληνικού λιμενικού γύρω από τις βραχονησίδες Ιμια, που ανήκουν στη χώρα μας και είπε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις εχθρικές κινήσεις σε θάλασσα και αέρα και ότι δεν θα τις ανεχθούμε, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να σταματήσει αυτές τις επικίνδυνες κινήσεις, προς το συμφέρον και των δύο χωρών», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας είναι ενημερωμένο για τις συνεχείς εξελίξεις και ο Πάνος Καμμένος θα ενημερώσει σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Το υπουργείο, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, ανησυχεί για την κατάσταση, ωστόσο, θέλει να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να μην δώσει πάτημα στη γείτονα χώρα για τη δημιουργία θερμού επεισοδίου.