Βαθμολογία

Αυτοκινητοβιομηχανία έκανε πειράματα σε ανθρώπους!

Πρωτοφανές σκάνδαλο ξέσπασε στην Ευρώπη μετά την αποκάλυψη πως τρεις κολοσσοί αυτοκινητοβιομηχανιών να κάνουν πειράματα ακόμα και σε ανθρώπους για να διαπιστώσουν εάν τα καυσαέρια των ντιζελοκινητήρων είναι επιβλαβή για τα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Volkswagen, η Daimler και η BMW βρίσκονται στο στόχαστρο γερμανικού Τύπου. «Δεν ντρέπεστε κύριε Volkswagen;», γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα «Bild», «Παράλογο, αηδιαστικό, αποτρόπαιο», σχολιάζει το γερμανικό δίκτυo «Ν-tv».

Τα πειράματα

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», στα πειράματα πίθηκοι και άνθρωποι αναγκαζόντουσαν να εισπνεύσουν διοξείδιο του αζώτου, ένα τοξικό αέριο που περιέχεται στις εκπομπές των εξατμίσεων.

Τα πειράματα έγιναν στο πλαίσιο έρευνας για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ομίλου Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στο τομέα των Μεταφορών «EUGT».

Η αποκάλυψη έφερε την παύση του επικεφαλής λομπίστα της VW, Τόμας Στεγκ, επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων, μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση.

Η Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε το συμβάν και μέσω του εκπροσώπου της τόνισε: «Αυτά τα τεστ σε πιθήκους ή ακόμη και σε ανθρώπους είναι αδικαιολόγητα από ηθική άποψη. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες οφείλουν να περιορίζουν διαρκώς τις βλαβερές εκπομπές. Οφείλουν να τηρούν τα επιτρεπόμενα όρια και δεν επιτρέπεται να αποδεικνύουν με τη βοήθεια πιθήκων ή μάλιστα ανθρώπων ότι οι ρύποι είναι δήθεν μη επιβλαβείς».