Βαθμολογία

Ντάισελμπλουμ: «Όλα ήταν ευκολότερα με Τσίπρα-Τσακαλώτο»

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε στους Financial Times για το ταραχώδες 2015 και τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως όλα έγιναν πιο εύκολα για την Ελλάδα.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα ήταν ευκολότερα από τότε. . . είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση », δήλωσε.

Αναφερόμενος στις φήμες που ήθελαν την Γερμανία να θέλει ένα Grexit, ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. ζητούσαν χώρες της κεντρικής όσο καο τις νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι περισσότερες από αυτές, που έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα, είχαν χάσει την υπομονή της.

«Πίσω από την στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν "ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B"» επισημαίνει και προσθέτει πως π ίδιος δεν επιθυμούσε έξοδο της Ελλάδας καθώς, θεωρεί Grexit«πραγματικά ζημιογόνο» και «τεράστιο λάθος». Καταλήγοντας, παραδέχεται πως ελήφθησαν μέτρα στην Ελλάδα που ήταν «υπερβολικά».