Βαθμολογία

Ο Γαβρόγλου ανοίγει τη συζήτηση για εκλογή αρχιμουφτή

Συζήτηση για την εκλογή αρχιμουφτή ανοίγει με δηλώσεις του ο Κώστας Γαβρόγλου, την Παρασκευή (15/12). Ο υπουργός Παιδείας υποστηρίζει πως υπάρχει ασυμμετρία στις διαδικασίες ανάδειξης Οικουμενικού Πατριάρχη και μουφτήδων. Η δήλωση έρχεται μία εβδομάδα μετά από την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

«Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος. Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όπως λέει, με προεδρικό διάταγμα θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.