Βαθμολογία

To who is who του Θεοδωρόπουλου

Την απόφαση να βρει λύση για τον Παναθηναϊκό πήρε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους βετεράνους της ομάδας σε συνάντηση με σκοπό να τους ενημερώσει για τις σκέψεις του με στόχο να βγει το «τριφύλλι» από το αδιέξοδο.

Όσοι τoν γνωρίζουν, κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο οξυδερκή, που παίρνει ρίσκα, που τολμά και είναι ανοικτός στις νέες προκλήσεις. Άλλωστε, κατάφερε από μια πολυκατοικία στο Μοσχάτο με 45 υπαλλήλους, να φτάσει σε μεγάλες συμφωνίες, με κορυφαία την πώληση της Chipita στη Vivartia του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ωστόσο, ο καινοτόμος επιχειρηματίας, που ήταν ο πρώτος που συσκεύασε το κρουασάν στην Ελλάδα, δεν είναι άγνωστος, ούτε ουρανοκατέβατος στον Παναθηναϊκό. Τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στο μπάσκετ, βρίσκεται κοντά στους «πράσινους» και βοηθάει ήρεμα, αθόρυβα, χωρίς να φαίνεται.

Το βιογραφικό του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ασχολούμενος από το 1976 με μια μικρή οικογενειακή εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, την Recor A.E.

Το 1981 αναλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση της ALIGEL, μιας εισαγωγικής εταιρείας Ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών. Το 1986, αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος στην ΙΝΤΕRIA, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα. Την ίδια χρονιά, εξαγοράζει το 50% των μετοχών της CHIPITA τότε εταιρεία παραγωγής snacks (γαριδάκια) και το 1989 εξαγοράζει και το υπόλοιπο 50%.

Το 1990 εισέρχονται επενδυτικά κεφάλαια στην Chipita μέσω του Eurohellenic fund (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ) και αρχίζει η παραγωγή κρουασάν.

Το 1994 η εταιρεία εισάγεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Τα επόμενα 16 έτη η εταιρεία αναπτύσσει πολλά νέα προϊόντα και διεθνοποιείται με εξαγωγές σε πολλές χώρες. Κυρίως όμως με εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, ΗΠΑ και Νιγηρία, καθώς και με συνεργασίες σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Μεξικό.

Το 2006 η CHIPITA συγχωνεύεται με τη ΔΕΛΤΑ, τη GOODY’S και τον ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗ, δημιουργώντας τη VIVARTIA και τo 2007 η VIVARTIA εξαγοράζεται από τη MIG. Από την 01/09/06 έως 15/04/2010 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia ABEE.

Το καλοκαίρι του 2010 ο κύριος Θεοδωρόπουλος μαζί με τον όμιλο Olayan, αλλά και με άλλους έλληνες επιχειρηματίες εξαγοράζει εκ νέου την Chipita. Σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του ΣΕΒ. Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών και Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ.

Έτσι έγινε... ο Mr Chipita

Η είσοδος του στην «Chipita» έγινε σε δύο δόσεις. Το 1986 αγόρασε το 50% της μικρής τότε βιοτεχνίας που έφτιαχνε γαριδάκια και είχε έδρα το Μοσχάτο, ενώ τρία χρόνια αργότερα, είχε δικό του το σύνολο της εταιρίας.

Το 1990, σε μια κίνηση σταθμό για την εταιρία του, ξεκίνησε την παραγωγή κρουασάν τα οποία ήταν ο πρώτος πους συσκεύασε, ενώ το 1994 η εταιρία του μπήκε στο Χρηματιστήριο. Το 2006, η εταιρία του, μαζί με την ΔΕΛΤΑ, τη Goodys και τον Μπάρμπα Στάθη συγχωνεύθηκαν, δημιουργώντας τη VIVARTIA, η οποία ένα χρόνο αργότερα εξαγοράσθηκε από τη MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου. Ωστόσο, η Chipita, πέρασε και πάλι στα χέρια του το 2010 όταν την αγόρασε ξανά, έναντι 400 εκ. ευρώ.

Από τότε, παρά τα χρέη με τα οποία παρέλαβε την εταιρία, κινείται ανοδικά στις αγορές και έχει δύναμη στις εξαγωγές, έχοντας παρουσία σε 25 χώρες σε Ευρώπη και Αφρική, ενώ στα σκαριά υπάρχει και άνοιγμα στην Ασία και μάλιστα με τη δημιουργία εργοστασίου. Μάλιστα, πλέον στην κατοχή του είναι και το brand name της αλλαντοβιομηχανίας, «Νίκας».

Η σχέση του με τον αθλητισμό και τον Παναθηναϊκό

Κάποιοι μπορεί να τον έμαθαν τώρα, στην προσπάθεια του να μπει εγγυητής στη σωτηρία του Παναθηναϊκού, αλλά η εμπλοκή του με τους «πράσινους» δεν είναι καινούρια ιστορία.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, είναι γέννημα θρέμμα Αθηναίος και μεγάλωσε μεταξύ Νεάπολης Εξαρχείων και Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε στη ζωή του χθες, αφού καιρό τώρα, αθόρυβα και χωρίς να φαίνεται, ενισχύει τις προσπάθειες του ποδοσφαιρικού και μπασκετικού τμήματος.

Κατά την διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου, ήταν ενεργός και έδωσε χρήματα όποτε του ζητήθηκε η συνεισφορά του. Τα τελευταία χρόνια, χωρίς να φαίνεται, έχει βάλει περίπου 1 εκ. ευρώ στην ομάδα. Ενεργός είναι και στο μπάσκετ. Αρχικά είναι χορηγός τόσο στην Euroleague, όσο και του Eurocup το οποίο έχει το όνομα του «7 days» που αποτελεί τη ναυαρχίδα των επιχειρήσεων του.

Με μορφή χορηγιών έχει στηρίξει και την ομάδα μπάσκετ των «πρασίνων» στην οποία βρίσκεται κοντά, παρακολουθώντας τις προσπάθειες της.

πηγή: sport-fm.gr