Βαθμολογία

Ετοιμάζει πρόταση στη FIBA η Ευρωλίγκα

Πρόταση στη FIBA για να λυθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη σύμπτωση των αγώνων της Ευρωλίγκας με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα καταθέσει μέσα στο μήνα η ECA. Στη συνεδρίαση που έγινε στη Βαρκελώνη την Τρίτη αυτό αποτέλεσε το βασικό ζήτημα, μαζί με το στρατηγικό πλάνο για το διάστημα 2017-2022 και την αύξηση των ομάδων σε 18.

Στην ανακοίνωση της Ευρωλίγκας αναφέρεται:

«Σχετικά με τη διαμάχη για τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων και τη διεξαγωγή τους ταυτόχρονα με διασυλλογικές διοργανώσεις, το συμβούλιο επισήμανε το σεβασμό του για τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι παίκτες κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες και επανέλαβε πως επιθυμεί να βρεθεί λύση με σεβασμό στις εθνικές ομάδες και τη σημασία τους για τους φιλάθλους, διασφαλίζοντας παράλληλα την ακεραιότητα του αθλήματος και αποφεύγοντας να επηρεάζονται αυτές διαφορετικά, όπως για παράδειγμα από το πόσοι παίκτες του ΝΒΑ έχει κάθε χώρα. Στη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν τρεις εναλλακτικές επιλογές για το καλεντάρι, με το συμβούλιο να συμφωνεί ομόφωνα πως χρειάζονται συνολικές προσπάθειες για να διορθωθεί η κατάσταση για το καλό του αθλήματος.

Η Εκτελεστική Επιτροπή επικύρωσε μία πρόταση που επεξεργάζεται τους τελευταίους δύο μήνες με τη συμμετοχή αρκετών Ευρωπαίων εταίρων. Η πρόταση αντιμετωπίζει το ζήτημα του καλενταριού και άλλα θέματα που κατά τη γνώμη των ομάδων της Ευρωλίγκας θα αναπτύξουν το μπάσκετ, όπως τη μετάβαση παικτών από τη νεανική ηλικία στα ανδρικά τμήματα, την οικονομική βιωσιμότητα των συλλόγων και των πρωταθλημάτων, τον αριθμό των διεθνών διοργανώσεων και τη διαχείρισή τους σχετικά με τη συμμετοχή των παικτών στις εθνικές ομάδες. Η πρόταση θα παρουσιαστεί στις εγχώριες λίγκες σε συνάντηση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Η Ευρωλίγκα επιμένει σταθερά σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη FIBA για να αποφευχθούν καταστάσεις όπως αυτές που προέκυψαν με τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων το Νοέμβριο και ελπίζει η τελευταία της πρόταση να το πετύχει».