Βαθμολογία

Έκλεισε η τελική συμφωνία με τους Θεσμούς

Η τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου (2/12). «Έκλεισε το staf level agreement», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας τους δημοσιογράφους.

«Oι ευρωπαϊκοί θεσμοί έφτασαν σε τεχνική συμφωνία (SLA) με τις ελληνικές αρχές για το πακέτο πολιτικής που αφορά το πρόγραμμα του ΕΣΜ. Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα που είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν» αναφέρει η δήλωση που εξέδωσαν οι θεσμοί μετά το πέρας της συνάντησης.

Η παρουσίαση της συμφωνίας θα γίνει στο Eurogroup της Δευτέρας (4/12). Σύμφωνα την ενημέρωση, η Αθήνα φέρεται να κέρδισε σημεία στο πεδίο των εργασιακών, όπως παραδείγματος χάριν στις περιπτώσεις πτωχεύσεων και εκκαθαρίσεων, πλειστηριασμών δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα έχουν πρώτη προτεραιότητα με τον εξής μαθηματικό τύπο: 2.75 χ τον κατώτατο μισθό, για έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν βγει στο σφυρί μια εταιρεία, οι εργαζόμενοι παίρνουν αυτά τα χρήματα έναντι των δεδουλευμένων τους και μετά ακολουθούν οι τράπεζες και το δημόσιο.

Σχετικά τον ΦΠΑ στα νησιά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, με το ζήτημα να παραμένει ανοικτό. Αναφορικά με την δ' αξιολόγηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ Μαίου και Ιουνίου, λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος.