Βαθμολογία

Τιμές αυτοκράτορα για τον Τραμπ στην Κίνα

Στην Κίνα προσγειώθηκε για πρώτη φορά μετά την ανάληψη καθηκόντων του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα κυριαρχήσει το θέμα της Βόρειας Κορέας. Οι τιμές που θα αποδοθούν στον Τραμπ αναμένεται να είναι άνευ προηγουμένου.

Ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια Τραμπ θα επισκεφθούν μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και τη γυναίκα του, Πένγκ Λίγιουαν, την Αυτοκρατορική ή αλλιώς Απαγορευμένη Πόλη, το ιστορικό παλάτι που εδώ και 500 χρόνια στεγάζει Κινέζους αυτοκράτορες και τις οικογένειές τους.

Το κτίριο χρονολογείται από τον δέκατο όγδοο αιώνα και ανακαινίστηκε πλήρως το 2005, καθιστώντας το ένα από τα πιο καλά διατηρημένα μέρη του συγκροτήματος των παλατιών. Ο Τραμπ θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που, από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας το 1949, θα έχει επίσημο δείπνο στο ανάκτορο.

Η Απαγορευμένη Πόλη, η οποία χτίστηκε στις αρχές του 1400, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά μνημεία μέσα στην Κίνα. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει την μεγαλοπρέπεια του αυτοκράτορα. Το τεράστιο περιτοιχισμένο συγκρότημα αποτελείται από 90 παλάτια και αυλές.

Ο Μινγκ Γουάνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Mason, δήλωσε ότι οι Κινέζοι «θα δώσουν στο Τραμπ μια εξαιρετική υποδοχή και ότι ουσιαστικά θα προσπαθήσουν να κάνουν τον Τραμπ ευτυχισμένο, ώστε να ωφελήσουν τη χώρα τους. «Ο Σι πρόκειται θα αντιμετωπίσει το Tραμπ σαν να είναι αυτοκράτορας», δήλωσε ο Μινγκ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του περασμένου έτους, ο Τραμπ είχε σταθεί κριτικά απέναντι στην Κίνα, αλλά από τότε που έγινε Πρόεδρος- και ιδιαίτερα από τότε που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σι τον Απρίλιο- έχει ρίξει τους τόνους και δεν καλεί πλέον σε σκλήρυνση της στάσης των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα.

Εν τω μεταξύ πριν την άφιξή του στο Πεκίνο, ο Τραμπ εξήρε τον Κινέζο πρόεδρο για τη «μεγάλη του πολιτική νίκη» στο τελευταίο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

«Αναμένω με μεγάλη ανυπομονησία να συναντήσω τον πρόεδρο Σι που μόλις πέτυχε μια μεγάλη πολιτική νίκη» έγραψε στο Τwitter από τη Νότια Κορέα στην οποία βρέθηκε προηγουμένως.

πηγή: skai.gr