Βαθμολογία

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόν

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία, με την εφημερίδα La Vanguardia να αποκαλύπτει, την Πέμπτη (2/11), πως έχει ήδη εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Κάρλες Πουτζδεμόν.

Το ένταλμα αφορά και τα τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του που βρίσκονται μαζί του στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, ο Ισπανός δικαστής διέταξε την προφυλάκιση οκτώ μελών του υπουργικού συμβουλίου του Πουτζδεμόν.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Καταλανου ηγέτη μιλώντας στη De Morgen υποστήριξε πως ο πελάτης του δεν εμπιστεύεται την ισπανική δικαιοσύνη και πως ο Πουτζδεμόν θα παραμείνει στο Βέλγιο το επόμενο διάστημα.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν είναι ο ηγέτης του Κινήματος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και εκείνος που πανηγύρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τότε, ήταν που δήλωσε πως αισθάνεται ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας.

Ωστόσο, πολλοί τον χαρακτηρίζουν «κωλοτούμπα της Καταλονίας», καθώς μετά από το τελεσίγραφο της ισπανικής κυβέρνησης να δώσει διευκρινίσεις αν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία στην περιφέρεια, ο Πουτζδεμόν απέφευγε να απαντήσει και να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Η Ισπανία πήρε τελικά τον έλεγχο της Καταλονίας και ο Πουτζδεμόν έφυγε για Βρυξέλλες, με την ισπανική εισαγγελία να του απαγγέλει κατηγορίες.