Βαθμολογία

Καλό τουριστικό καλοκαίρι για την Ελλάδα

Ιδιαίτερα ωφελημένη από τον αναπροσανατολισμό των τουριστικών κυμάτων εμφανίζεται η Ελλάδα, καταλαμβάνοντας μάλιστα τη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Alltours.

Σύμφωνα με την Alltours η Ελλάδα ανέβηκε στον δεύτερο προορισμό με αύξηση κρατήσεων γύρω στα 30%. Αυξητική τάση παρατηρείται και στις κρατήσεις στα ταξιδιωτικά πρακτορεία TUI και Thomas Cook.

Σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του Ινστιτούτου Ερευνών Κατανάλωσης GfK ο τζίρος στα κλασικά τουριστικά γραφεία, από κρατήσεις μέσω διαδικτύου, αλλά και από διαδικτυακές πύλες τουρισμού, έχει αυξηθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου κατά 3% σε σχέση με το ασθενές διάστημα πριν από ένα χρόνο. Υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του χρόνου η χρονιά θα κλείσει με ένα 2%. Πέρυσι, η χρόνια άγγιξε το μείον 5%. Μόνο στην Τουρκία η τουριστική κίνηση θα συνεχίσει να είναι πτωτική μέχρι τέλος του χρόνου.

«Η τουριστική κίνηση προς την Τουρκία συνεχίζει να παίρνει την κάτω βόλτα με διψήφια ποσοστά», επισημαίνει η ειδική σε θέματα τουρισμού Ντέρτε Νόρντμπεκ. Η αρνητική εξέλιξη οφείλεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις και το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πολλοί τουρίστες άλλαξαν τουριστικό προορισμό. Τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί ταξίδεψαν φέτος στην Τουρκία, πέρυσι ήταν 5,6 εκατομμύρια. Η καθοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και υπολογίζεται ότι η χρόνια θα κλείσει συνολικά με ένα διψήφιο μείον.

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα συνέβαλαν στο να δηλητηριαστεί ακόμη περισσότερο το κλίμα.

«Λείπει ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου για ταξίδια στην Τουρκία, που δεν μπορεί να συμψηφιστεί εντελώς με την αύξηση της ζήτησης για χώρες της Μεσογείου, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα» δήλωσε εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γερμανικών Ταξιδιωτικών Γραφείων DRV.

Ο επικεφαλής του Thomas Cook Πέτερ Φανκχάουζερ έκανε λόγο για ένα «καλό καλοκαίρι». Όλοι οι προορισμοί ήταν ανεβασμένοι κατά 11% σε σχέση με πέρσι. Μεγάλη αύξηση κατέγραψε η ζήτηση χωρών με «πλεόνασμα» ήλιου. Επιστροφή της ζήτησης καταγράφηκε και για την Αίγυπτο και την Τυνησία, αλλά με χαμηλό ποσοστό. Σύμφωνα με μελέτη ο φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις επηρεάζει και φέτος τον προγραμματισμό των διακοπών. Η σημασία των διακοπών στη χώρα προέλευσης των τουριστών είναι επίσης ένα στοιχείο που επηρεάζει τη ζήτηση.

Δεν είναι απαραίτητα μια καλή είδηση για τα γραφεία ταξιδιών και τους τουρ οπερέιτορ, γιατί η διαδικασία κράτησης μπορεί να γίνει και χωρίς αυτά. Υπάρχει όμως και μια νέα τάση. Όλο και λιγότεροι Γερμανοί ταξιδεύουν χωρίς να έχουν εκ των προτέρων κάνει κράτηση. Είτε καταφεύγουν τελευταία στιγμή συνολικά στη γκάμα προσφορών του εκάστοτε τουρ οπερέιτορ, είτε κάνουν μεμονωμένες προσφορές ξενοδοχείων ή αεροπορικών εταιρειών.

πηγή: skai.gr