Βαθμολογία

Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της!

Με ενεργοποίηση του άρθρου 155 και άρση της αυτονομίας της Καταλονίας απαντά η Γερουσία. Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, όπου σήμερα η καταλανική Βουλή ψήφισε υπέρ της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας απ' την Ισπανία, με τη Μαδρίτη να απαντά αίροντας την αυτονομία της. Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ήρθε και αυτό της ισπανικής Γερουσίας που άναψε «πράσινο φως» στο αίτημα Ραχόι για ενεργοποίηση του άρθρου 155, για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Φράνκο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε να υπάρξει ηρεμία είπε πως η κυριαρχία του νόμου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία.

«Κάναμε ένα βήμα για το οποίο παλέψαμε αρκετά προκειμένου να νομιμοποιήσουμε την εντολή της κάλπης. Πολίτες της Καταλονίας, πλησιάζει εκείνη η ώρα που θα πρέπει να κρατήσουμε τον παλμό αυτής της χώρας, με ειρηνικό τρόπο», δήλωσε ο Κάρλες Πουντζντεμόν.

Την πρόταση για απόσχιση που κατατέθηκε, αφότου ο αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουντζντεμόν απέκλεισε χθες το σενάριο των πρόωρων εκλογών, στήριξαν με τη ψήφο τους 70  βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos. Απ' την αίθουσα αποχώρησαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos)  προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Αντίστοιχα στη ψηφοφορία που έλαβε χώρα στη Γερουσία για την ενεργοποίηση του άρθρου 155, υπέρ ήταν 214 ψήφοι,  47 κατά και καταγράφηκε και μια απουσία. Το  ψήφισμα της Βαρκελώνης  που ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό. υποδέχθηκαν με χειροκρότημα και αγκαλιές οι παρόντες βουλευτές, ενώ έξω απ' την καταλανική βουλή πλήθος κόσμου περίμενε με αγωνία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με πολλούς να ξεσπούν σε δάκρυα χαράς.

Η σημερινή ψηφοφορία ακολούθησε ακόμη μια εβδομάδα έντασης ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη. Την αντίθεσή της πάντως εξέφρασε ο δήμαρχος της Βαρκελώνης Ada Colau τόσο στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας απ' την πλευρά της καταλανικής Βουλής όσο και στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 απ' την πλευρά της Γερουσίας.

Ο Ραχόι ζήτησε την καθαίρεση της καταλανικής Βουλής

Νωρίτερα, μιλώντας στη Γερουσία ο  Μαριάνο Ραχόι, ξεκαθάρισε τις προθέσεις της Μαδρίτης να αναλάβει τη διακυβέρνηση της βορειοανατολικής περιφέρειας και να θέσει ένα τέλος στην πολιτική αυτή κρίση. Για σήμερα το βράδυ έχει συγκαλέσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.