Βαθμολογία

H πληρωμή σύνταξης σε 4.193 νέους συνταξιούχους

Σύνταξη και αναδρομικά της τάξεως των 12,6 εκατ. ευρώ αναμένεται να λάβουν σήμερα Τρίτη, 4.193 νέοι συνταξιούχοι, καθώς φαίνεται πως η έκκληση του διοικητή του ΕΦΚΑ Θανάση Μπακαλέξη για εργασία των αρμόδιων υπηρεσιών το Σαββατοκύριακο και η πίεση των δανειστών, απέφεραν αποτέλεσμα.

Βέβαια, ακόμη ο στόχος για πληρωμή όσο το δυνατόν περισσότερων κύριων συντάξεων και εφάπαξ από τα συνολικά 1,2 δισ. ευρώ που πρέπει να απορροφηθούν από τη γενική κυβέρνηση έως το τέλος Οκτωβρίου δεν έχει επιτευχθεί, με αποτέλεσμα οι πιέσεις για διεκπεραίωση περισσότερων υποθέσεων ακόμη και εκτός νόμιμου ωραρίου και κατά συνέπεια οι εμβόλιμες πληρωμές, να συνεχιστούν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας, παρά τη σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση αναγκαίων εγκυκλίων και οδηγιών αλλά και τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του ΕΦΚΑ κατά τους πρώτους μήνες σύστασής του, εκτιμά πως «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτερη εκκαθάριση όλων των συνταξιοδοτικών παροχών που εκκρεμούν».

Το βάρος των αρμόδιων υπηρεσιών πέφτει αφενός στην πληρωμή συντάξεων που εκκρεμούν επί μήνες, αφετέρου στην εκκαθάριση των αιτήσεων, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, απορρίπτεται ή σβήνεται από τη λίστα με τα ληξιπρόθεσμα, κατά κύριο λόγο γιατί δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017 έχουν πληρωθεί συνολικά, 183.430 νέες συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), ύψους 1,439 δισ. ευρώ. Από αυτές, οι 88.324 αφορούν οριστικές νέες κύριες συντάξεις και 38.220 προσωρινές συντάξεις συνολικού ύψους 810 εκατ. ευρώ, μαζί με τα αναδρομικά. Οι 38.086 είναι νέες επικουρικές συντάξεις, συνολικού ύψους 228,5 εκατ. ευρώ, μαζί με τα αναδρομικά, ενώ έχουν πληρωθεί άλλα 18.800 εφάπαξ, συνολικού κόστους 400,4 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχουν άλλες περίπου 20.000 με 25.000 αιτήσεις που ενώ είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική λίστα με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του υπουργείου Εργασίας για πληρωμή συντάξεων και εφάπαξ παροχών, έχουν ήδη απορριφθεί. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η εκκαθάριση του αρχείου των εκκρεμοτήτων θα δείξει μια σημαντική μείωση των πραγματικών αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται στη λίστα με τα ληξιπρόθεσμα και αντίστοιχα βέβαια, μια σημαντικά μικρότερη δαπάνη.

Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά αποστέλλονται στους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να φανεί ότι η μείωση των ληξιπρόθεσμων μέσω της εκκαθάρισης του αρχείου των εκκρεμοτήτων δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι έως το τέλος της σημερινής εργάσιμης ημέρας, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι πιθανό να πέσουν κάτω από τις 100.000.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στην έκκληση του κ. Μπακαλέξη για εργασία το Σαββατοκύριακο ήταν ικανοποιητική. Κυρίως το Σάββατο εκτιμάται ότι εργάστηκαν περισσότεροι από 250 υπάλληλοι, σε 45 υποκαταστήματα αρμόδια για την έκδοση συντάξεων, ενώ δεν έλειψαν και κάποια μικροπροβλήματα, όπως για παράδειγμα ότι για τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα η ηλεκτρονική υπηρεσία της ΗΔΙΚΑ για τον υπολογισμό της ασφαλιστικής κλάσης ήταν εκτός λειτουργίας.

Αντίστοιχη κινητοποίηση υπήρξε και για την έκδοση εφάπαξ, από τη διοίκηση και τους εργαζομένους του ΕΤΕΑΕΠ, καθώς εκκρεμεί η πληρωμή άνω των 62.000 παροχών, με τα πρώτα στοιχεία να κάνουν λόγο για πληρωμή τουλάχιστον 200 εφάπαξ συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ.

πηγή: kathimerini.gr