Βαθμολογία

Στον Καζούο Ισιγκούρο το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Μπορεί πέρυσι η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας να προκάλεσε αντιδράσεις καθώς τιμήθηκε ο Μπομπ Ντίλαν, ωστόσο, φαίνεται πως φέτος η σουηδική Ακαδημία, όπως είχε ανακοινώσει, γύρισε σελίδα.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2017 απονεμήθηκε, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (5/10), απονεμήθηκε στον Καζούο Ισιγκούρο. Ο Καζούο Ισιγκούρο γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954, αλλά σε ηλικία πέντε ετών ήρθε με την οικογένειά του στη Βρετανία.

Με το πρώτο του μυθιστόρημα A pale view of hills (1982), κέρδισε το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι. Το δεύτερο μυθιστόρημά του An artist of the floating world (1986), βραβεύτηκε με τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Booker.

Το 1989, με το The remains of the day ("Τα απομεινάρια μιας μέρας") όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Booker αλλά έγινε διάσημος σ' όλο τον κόσμο: το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα.

Το βιβλίο έγινε και ταινία με πρωταγωνιστή έναν μπάτλερ τον οποίο υποδύθηκε μοναδικά ο Άντονι Χόπκινς, σε σκηνοθεσία Τζέιμς Άιβορι, που, κάνοντας απολογισμό της ζωής του, αποτιμά πτυχές της βρετανικής ιστορίας, όπως τις έζησε εκ του σύνεγγυς στην οικία του φιλοναζί αριστοκράτη, όπου εργαζόταν επί σειρά ετών.

Το επόμενο μυθιστόρημά του The unconsoled ("Ο απαρηγόρητος"), κυκλοφόρησε το 1995 και τιμήθηκε με το βραβείο Τσέλτενχαμ. Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Το μυθιστόρημα When we were orphans ("Τότε που ήμασταν ορφανοί") κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν και αυτό υποψήφιο για το βραβείο Booker.