Βαθμολογία

Εικόνες-σοκ από τη ρύπανση στον Σαρωνικό μετά τη βύθιση δεξαμενόπλοιου

Τεράστια είναι η περιβαλλοντική ρύπανση στον Σαρωνικό μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ. ΖΩΝΗ». Οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης έχουν ήδη ξεκινήσει, με υπηρεσιακούς παράγοντες να υπογραμμίζουν την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία, πριν υπάρξει εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας, λόγω των ανέμων που θα πνέουν στην περιοχή το επόμενο εικοσιτετράωρο.

Το σχέδιο αντιμετώπισης της ρύπανσης από ιδιωτικά συνεργεία και πλωτό σκάφος του Λιμενικού εφαρμόστηκε τη Δευτέρα (11/9), στα νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό, όπου και βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο με πάνω από 2.500 τόνους καύσιμα.

Στην περιοχή του συμβάντος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δ. Καλαματιανό, τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά και τους υπευθύνους των εταιρειών που έχουν αναλάβει την απορρύπανση του θαλάσσιου χώρου, στον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Χατζηπέρο, την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννα Τσούπρα, την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για θέματα Αλιείας κ. Παρασκευή Τουτουντζή καθώς και σε υπηρεσιακούς παράγοντες των Δ/νσεων Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής Π.Ε. Πειραιά & Νήσων και σε κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, έχουν ενημερωθεί και οι μονάδες Υδατοκαλλιέργειας Π.Ε. Νήσων & Π.Ε. Δυτικής Αττικής παρόλο που στην περιοχή του ναυαγίου δεν δραστηριοποιούνται μονάδες.

Τη στιγμή του ναυαγίου, στο πλοίο βρίσκονταν ένας ναύτης και ο Α μηχανοδηγός από τα συνολικά έντεκα μέλη. Και οι δύο περισυνελέγησαν σώοι από λάντζα και ρυμουλκό σκάφος και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο «Τζάνειο» νοσοκομείο όπου εξήλθαν καλά στην υγεία τους. Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.