Βαθμολογία

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Στα τέλη Σεπτέμβρη φέρεται να τοποθετείται χρονικά η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Πιο συγκεκριμένα, το ξεπούλημα των ακινήτων θα γίνεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή και με διευρυμένο ωράριο από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. ή εναλλακτικά από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. και σε πρώτη φάση θα αφορούν 5.000 ακίνητα έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το όριο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μπορεί να φτάσει τις 200.000 ευρώ από 300.000 που είναι σήμερα. Το όριο αναμένεται να οδηγηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, δεδομένου ότι το μέσο ύψος δανείου πριν από λίγα χρόνια ήταν οι 100.000 ευρώ, άρα δεν έχει νόημα η ύπαρξη υψηλότερου πλαφόν.

Η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμό, μέχρι τα τέλη του 2017, για όσους δανειολήπτες είναι ενταγμένοι στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με τον νόμο Κατσέλη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η μικρή καθυστέρηση στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οφείλεται στην ανάγκη ένταξης όλων των τραπεζών σε μία κοινή βάση δεδομένων για τους πλειστηριασμούς.