Βαθμολογία

ΕΕ: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ένωσης

Οι ενέργειες των τουρκικών αρχών καθιστούν «αδύνατο» για τη χώρα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία κάλεσε να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Επικαλούμενος δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, πριν από τη δήλωση αυτή που έκανε η Μέρκελ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατο για την Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα σταματήσει επίσημα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και όχι από την Επιτροπή.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, μετά τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγόρησε τους Γερμανούς πολιτικούς ότι ενδίδουν στον λαϊκισμό. Η Μέρκελ, που επιδιώκει μια τέταρτη θητεία στις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε χθες σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ πως είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως θα μιλήσει στους άλλους ηγέτες της ΕΕ για τον τερματισμό της βαλτωμένης ενταξιακής διαδικασίας.

«Δεν ήταν σύμπτωση ότι ο πρόεδρός μας Ερντογάν ήταν το κύριο θέμα του ντιμπέιτ», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε ως «παράδοση στον λαϊκισμό» των Γερμανών πολιτικών.

«Η Γερμανία και οι επιθέσεις της Ευρώπης στην Τουρκία/στον Ερντογάν με την παράβλεψη ουσιωδών και επειγόντων προβλημάτων, αντανακλούν το στένεμα των οριζόντων τους. Ελπίζουμε πως η προβληματική ατμόσφαιρα που έκανε τις τουρκο-γερμανικές σχέσεις θύμα αυτού του στενού πολιτικού ορίζοντα θα τελειώσει» είπε.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ έχουν επιδεινωθεί απότομα φέτος. Μεταξύ των σημείων που προκαλούν τη διαμάχη είναι η απαγόρευση σε Τούρκους πολιτικούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις σε χώρες της ΕΕ πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος τον Απρίλιο και ανησυχίες για τις ευρείες εξουσίες που απέκτησε ο Ερντογάν με το δημοψήφισμα, στο οποίο το «Ναι» κέρδισε με μικρή διαφορά.

Η Τουρκία έχει περιορίσει επίσης την πρόσβαση Γερμανών βουλευτών που ήθελαν να επισκεφθούν τα γερμανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να ανακοινώσει ότι μετακινεί τους στρατιώτες του εκτός Τουρκίας. Επίσης έχει θέσει υπό κράτηση πολλούς Γερμανούς πολίτες μεταξύ των οποίων και ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ.

Η Τουρκία λέει ότι έχει στείλει στη Γερμανία αίτημα έκδοσης ενός από τους κύριους υπόπτους, όπως υποστηρίζει, για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 150.000 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν απολυθεί στην καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

πηγή: skai.gr