Βαθμολογία

Καλαϊτζίδης: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε σύγχρονη ομάδα»

Επέστρεψε στις επαγγελματικές κατηγορίες και έχει στόχο να πρωταγωνιστήσει φέτος ο Απόλλων Καλαμαριάς. Ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε τόσο στη νέα σεζόν όσο και στη δουλειά που έχει γίνει γενικότερα στην ομάδα.

Ο έμπειρος τεχνικός σημείωσε πως οι «ροσονέρι» θέλει να είναι η ομάδα όλου του πόντου και πως στόχος είναι να έχει σύγχρονα ευρωπαϊκά στοιχεία, ενώ εξήγησε γιατί δεν θα δώσει ο Απόλλων ούτε ένα φιλικό. Αναλυτικά όσα είπε:

Για την δουλειά του: «Δεν πέτυχα τίποτα μόνος μου. Όλα ήρθαν από ομαδική δουλειά. Όλοι δούλεψαν, από τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή, μέχρι τον φροντιστή. Η επιτυχία αλλά και η αποτυχία δεν ανήκει μόνο σε έναν. Όλες οι ομάδες, όποιον επιλέγουν το κάνουν γιατί πιστεύουν πως μπορεί να πετύχει τα μέγιστα. Μετράει και η επιλογή, αλλά αυτό που μετράει πολύ είναι και η συνεργασία».

Για την απόφασή του να μη κάνει φιλικά παιχνίδια: «Πρέπει να αλλάξουμε την ωρολόγια φιλικός αγώνας. Είναι περισσότερο εκπαιδευτικός. Ο στόχος είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων από κάτι που συμβαίνει. Στο χρόνο που γίνεται, κυρίως σε περιόδους προετοιμασίας, κάθε προπονητής προσπαθεί να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για να γνωρίσει καλύτερα τους ποδοσφαιριστές του όταν αυτοί είναι νέα στελέχη. Φυσικά έχει τη δυνατότητα και στους παλιότερους που γνωρίζει να δει ποια είναι η πρόοδός τους.

Πιστεύω ότι είναι ωφέλιμοι οι εκπαιδευτικοί αγώνες απλά αν εμένα μου δινότανε η ευκαιρία να χάσω τρεις μέρες μέσα από το πρόγραμμα της προετοιμασίας γιατί και πριν και μετά τον αγώνα θα γίνει ένα χαλάρωμα. Αν ένας προπονητής έχει το χρόνο να το κάνει τότε είναι ωφέλιμοι αυτοί οι αγώνες και βεβαίως να είναι με αντιπάλους τέτοιους που το όνομα της ομάδας να κάνει τον κάθε ποδοσφαιριστή να είναι κοντά στα αγωνιστικά του στάνταρ και να μην υποτιμήσει τον αντίπαλο. Είναι αρκετοί παράμετροι που πρέπει να δούμε για να εξετάσουμε την ωφελιμότητα ενός εκπαιδευτικού αγώνα. Πέρσι δεν κάναμε κανένας τέτοιο αγώνα γιατί δεν μας περισσεύανε μέρες. Όχι ότι δεν θέλαμε να κάνουμε, αλλά δεν μας ήταν και απαραίτητο.

Στα 30 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά ποτέ δεν έχω κάνει τέτοιο αγώνα κατά τη διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος λόγω γιορτών ή λόγω Εθνικών ομάδων. Ο ρυθμός της ομάδας θα χαθεί αν οι προπονήσεις αλλάξουν επίπεδο δυσκολίας και οι συνθήκες. Είναι ακόμα μια άποψη ανάμεσα στις άλλες. Άλλη μια παράμετρος είναι τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από εκπαιδευτικούς αγώνες. Ακόμα και οι τραυματισμοί είναι άλλη μια παράμετρος αλλά αυτοί μπορεί να προκύψουν και κατά το χρόνο της εκπαίδευσης που είναι σε ένταση και ρυθμό αγώνα».

Για την αντίδραση του κόσμου σε ένα κακό αποτέλεσμα ενός φιλικού αγώνα: «Δεν πηγαίνω ποτέ να δω ποτέ φιλικό αγώνα γιατί η ομάδα βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας. Σε αυτή τη φάση είναι λογικό να μην δεις αυτό που προσδοκάς, αλλά πηγαίνεις να δεις τα νέα στελέχη και γιατί ο κόσμος διψά για ποδόσφαιρο από την καλοκαιρινή παύση. Αλλά το κριτήριο πρέπει να είναι διαφορετικό. Όπως προετοιμάζεται ο ποδοσφαιριστής για τη νέα χρονιά, έτσι πρέπει να προετοιμάζεται και ο θεατής».

Για την αλλαγή του ονόματος σε Απόλλων Πόντου: «Δεν ήταν το εμπορικό κομμάτι αυτό που μας έκανε να αλλάξουμε όνομα. Αυτό έχει πολλαπλή ερμηνεία. Ο βασικός λόγος είναι γιατί ο Απόλλων είναι η ομάδα όλων των Ποντίων. Το ότι η έδρα της είναι η Καλαμαριά είναι και θα συνεχίσει να είναι και δεν πρέπει να αλλάξει σε καμία περίπτωση αυτό. Πρέπει όμως να ανοίξουμε τους ορίζοντας αυτής της ομάδας. Οι Πόντιοι δεν είναι μόνο στην Καλαμαριά είναι σε όλα τα μέρη της γης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ποδοσφαιρική ομάδα που θα παρουσιάζει ένα οργανωμένο ποδόσφαιρο με στοιχεία του σύγχρονου ευρωπαϊκού. Όλα αυτά τα στοιχεία πιστεύουμε ότι θα κάνουν την ομάδα μας να πρωταγωνιστήσει και να καταφέρει στο τέλος την άνοδο στη Super League. Όλα αυτά για να γίνουν θα πρέπει να υπάρχει διοικητική και οικονομική σταθερότητα που πιστεύουμε ότι τα έχουμε».

Για το ποιους θεωρεί ισχυρούς αντιπάλους: «Οι ομάδες είναι γνωστές. Πολλές φορές ο κόσμος που ακολουθεί τις ομάδες αλλά και η ιστορία και να θέλουνε κάτι άλλο δεν τους επιτρέπεται όπως Άρης, ο ΟΦΗ, τα Τρίκαλα, η Παναχαϊκή. Πιστεύω όμως ότι όλα αυτά είναι η αρχή. Για να μπορέσεις να σταθείς σε ένα επίπεδο και να διεκδικήσεις την άνοδο θα πρέπει να έχουν αυτά που προείπα. Επίσης όλο και κάποια ομάδα θα αναδειχθεί δουλεύοντας αθόρυβα και επειδή θα την ευνοήσουν κάποιες καταστάσεις».