Βαθμολογία

Μεγάλη καταστροφή στα Κύθηρα από τη φωτιά

Έναν πύρινο εφιάλτη ζουν από την Παρασκευή (4/8) οι κάτοικοι και οι παραθεριστές στα Κύθηρα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει, με τους πυροσβέστες να δίνουν ασταμάτητα τη δική τους μάχη σε πολλά «μέτωπα», με τους ανέμους να μην είναι σύμμαχοι.

Η καταστροφή είναι μεγάλη, αφού υπολογίζεται ότι έχει καεί το 1/3 του νησιού, το οποίο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αν και το Σάββατο (5/8) το μεσημέρι η φωτιά έμοιαζε σε ύφεση, υπήρξαν αναζωπυρώσεις με καταστροφικές συνέπειες.

Μάλιστα, το Σάββατο τα εναέρια μέσα είχαν αποσυρθεί, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, αφού θεωρείται ότι αν είχαν παραμείνει μπορεί να την είχαν περιορίσει. Πλέον, από το πρωί της Κυριακής (6/8) ξεκίνησαν πάλι ρίψεις νερού από αέρος με τρία αεροσκάφη, ενώ στο νησί επιχειρούν επίσης 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Πάντως, αν και η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί, εκτός από έναν πυροσβέστη που αισθάνθηκε αδιαθεσία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Επίσης, οι κάτοικοι στους τέσσερις οικισμούς που είχαν εκκενωθεί επέστρεψαν στα σπίτια τους, αν και παραμένουν σε... επιφυλακή.