Βαθμολογία

Οι ακραίοι καύσωνες θα ευθύνονται για θανάτους χιλιάδων ανθρώπων

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν τα φαινόμενα καύσωνα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των θανάτων έως και 50 φορές έως το τέλος του αιώνα, όπως αναφέρουν επιστήμονες. Η Γηραιά Ήπειρος μπορεί να υποστεί ακόμη και 150.000 απώλειες ανθρώπων σε ετήσια βάση έως το 2100.

Τα μετεωρολογικά αίτια οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (04/08) στο περιοδικό «Lancet Planetary Health». Τα σχετικά ευρήματα των συντακτών αναφέρουν πως πρέπει τάχιστα να σταματήσουν οι εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου που πρέπει να ελεγχθούν πιο αυστηρά.

Ο κοινωνικός αντίκτυπος δύναται να επηρεάσει τα 2/3 των Ευρωπαίων σε προβλέψεις που βασίζονται σε υπόθεση μηδενικής μείωσης των εκπομπών αερίων του θερµοκηπίου. Παράλληλα, οι πολιτικές μείωσης των συγκεκριμένων μετεωρολογικών εξετάζονται έως αναποτελεσματικές.

Η αύξηση στα κρούσματα θανάτων λόγω καιρικών συνθηκών κυμαινόταν στους 3.000 από το 1980 έως και το 2010. Το αντίστοιχο διάστημα ανάμεσα στο 2071 και το 2100 αναμένεται να αυξηθεί στις 152.000 σε ετήσια βάση.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές για την ανθρώπινη υγεία τον 21ο αιώνα και ο κίνδυνος που θέτει στην κοινωνία θα συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τους κινδύνους που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες», σχολίασε ο Τζιοβάνι Φορτζιέρι από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τους επικεφαλής της έρευνας. «Αν δεν περιοριστεί επειγόντως η υπερθέρμανση του πλανήτη, περίπου 350 εκατομμύρια Ευρωπαίοι σε ετήσια βάση μπορεί να είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνα καιρικά φαινόµενα έως το τέλος του αιώνα», τόνισε.