Παρά τις περί αντιθέτου κριτικές για τις επιδόσεις του F-35 στην εναέρια μάχη, η απόδοση που έχει παρουσιάσει στις ασκήσεις Red Flag τους τελευταίους 12 μήνες, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα απόλυτα ικανό μαχητικό.
Οι ακριβείς συνθήκες και σενάρια που δοκιμάζεται δεν είναι φυσικά γνωστά. Όμως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η απόδοση του εκπληρώνει τις προσδοκίες της USAF οι οποίες αναζητούσαν ένα μαχητικό ικανό να επιβιώσει σε συνθήκες Α2/ΑD.
Σε κάθε περίπτωση όλα τα μηνύματα είναι ανησυχητικά και θα πρέπει να κρούσουν τον «κώδωνα του κινδύνου» για την Ελλάδα, η οποία σε λίγα χρόνια θα κληθεί να αντιμετωπίσει την απειλή των F-35 της Τουρκίας.
Ήδη σε μια παράλληλή εξέλιξη, προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η υλοποίηση σύμβασης για την κατασκευή συνολικά 50 αεροσκαφών F-35 Lightning II από την παρτίδα παραγωγής χαμηλού ρυθμού(LRIP 11) εκ των οποίων τα 4 F-35A προορίζονται για την τουρκική Αεροπορία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αεροσκαφών που έχουν παραγγελθεί μέχρι σήμερα στα έξι, με στόχο το πρόγραμμα να φτάσει τα 100 αεροσκάφη.
ΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
Το F-35 άλλωστε αποτελεί ένα καθαρά επιθετικό όπλο το οποίο κατασκευάστηκε ακριβώς στη λογική ενός μαχητικού κρούσης ικανού να διεισδύσει αθέατο μέσα στον εχθρικό εναέριο χώρο, αποφεύγοντας την εχθρική αεράμυνα και να πλήξει με υψηλή ακρίβεια στρατηγικούς στόχους σε προστατευμένο περιβάλλον.
Με την απόκτηση του Lightning II, η Τουρκική Αεροπορία θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η 5η γενιά, διαταράσσοντας, το συσχετισμό εναέριας ισχύος πάνω από το Αιγαίο. Με τον τρόπο αυτό εάν δεν υπάρξουν στην Ελλάδα δραστικές αποφάσεις ανάκτησης αεροπορικής ισχύος μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, η Τουρκική Αεροπορία θα απολαμβάνει καθολική αεροπορική υπεροχή από το έτος 2022.
Η εμφάνιση του στους ουρανούς του Αιγαίου εκτιμάται ότι θα έχει πλήρως ανατρεπτικές συνέπειες τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο για το προσωπικό της ΠΑ που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την νέα απειλή, η οποία εμπεριέχει προς το παρόν άγνωστες παραμέτρους σε ότι αφορά τις πραγματικές επιχειρησιακές ικανότητες που θα διαθέτει και κυρίως το βαθμό «απόκρυψης» που θα είναι σε θέση να πετύχει από το υφιστάμενο δίκτυο της Ελληνικής αεράμυνας.
ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ
Μιλώντας για μαχητικά 5ης γενιάς θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη ότι εκείνο που ουσιαστικά τα διαφοροποιεί από μαχητικά 4ης γενιάς είναι το επίπεδο πληροφορικής ολοκλήρωσης που φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στην διεξαγωγή αεροπορικού πολέμου.
Το F-35 με σχεδιασμό Stealth, πλήρως ενσωματωμένα συστήματα συγχώνευσης δεδομένων και ικανότητα λήψης και αποστολής μεγάλου όγκου πληροφοριών με άλλες επίγειες και εναέριες πλατφόρμες, θα καταστεί ένα «Σύστημα – Συστημάτων», μέρος ενός δικτύου που θα μεταδίδει πληροφορίες που συλλέγει από πολύ ικανούς αισθητήρες.
Πάντως σε κάθε περίπτωση το F-35 διαθέτει μακράν ανώτερους αισθητήρες συγκριτικά με το F-16 ή το F-15.Ο χειριστής του F-35 έχει την ικανότητα να βλέπει οπουδήποτε γύρω από το αεροσκάφος και με εικόνα υψηλής ανάλυσης προβαλλόμενη στο κράνος του. Μόλις ένας από τους αισθητήρες εντοπίσει το θερμικό ίχνος άλλου μαχητικού ή πυραύλου, το σύστημα αναγνωρίζει την απειλή και προσφέρει την ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης.
Επίσης το ραντάρ AESA του F-35 χρησιμοποιεί ψηφιακή κατεύθυνση δέσμης με επικέντρωση ενέργειας σε επιθυμητά σημεία ή στόχους, επιτρέποντας ταυτόχρονο εντοπισμό στόχων στο έδαφος και τον αέρα ενώ αναφέρεται ότι διαθέτει ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου χωρίς περισσότερες πληροφορίες καθώς οι επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα θεωρούνται άκρως απόρρητες.
Οι διαθέσιμες λύσεις παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες. Με δεδομένη την αδυναμία της Ελλάδας να προβεί στην απόκτηση Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους που εκκρεμεί περισσότερο από μια 10ετία, η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου των μαχητικών F-16C/D Block 50/52+ και 52+ Advanced με την ενσωμάτωση ραντάρ τεχνολογίας ενεργού σάρωσης AESA, που θα επιτρέψει σε σημαντικό βαθμό την αντιμετώπιση απειλής των τουρκικών F-35!
πηγή: thinknews.gr