Βαθμολογία

Δύο νεκροί στη Βενεζουέλα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα, με τους πολίτες -εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων- να καλούνται να εκλέξουν τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα διαθέτει ενισχυμένες υπερεξουσίες.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 6.00 το πρωί (13.00 ώρα Ελλάδας), με την αντιπολίτευση να αντιτίθεται στη σχετική διαδικασία και να καλεί τους πολίτες να απέχουν από την ψηφοφορία. Ο πρόεδρος Μαδούρο, μετά από τέσσερις μήνες διαδηλώσεων, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 115 άτομα, επιδιώκει να αποκαταστήσει την τάξη και να εξομαλύνει την ένταση.

«Βρισκόμαστε στην παραμονή μιας μεγάλης εκλογικής νίκης. Δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη Συντακτική Συνέλευση. Είναι ήδη πολιτική πραγματικότητα» τόνισε χθες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, έχει προγραμματίσει μία σειρά διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο, κλιμακώνοντας την άσκηση πίεσης προς το καθεστώς του Καράκας.

Στο πλευρό της έχουν συνταχθεί αρκετές χώρες του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ αλλά και οι Παναμας – Κολομβία, οι οποίες έχουν ανακοινώσει πως δεν θα αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση.

Από την πλευρά τους, ταξιδιωτική οδηγία, προκειμένου να αποφύγουν τις επισκέψεις στη χώρα της νότιας Αμερικής, έχουν εκδώσει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό, ενώ η Air - France έχει αναστείλει προσωρινά όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις προς το Καράκας.

Δύο νεκροί

Κατά τη διάρκεια των σημερινών συγκεντρώσεων, ωστόσο, δεν έλλειψαν και τα επεισόδια, με δύο άτομα να χάνουν τη ζωή τους, μετά από πυροβολισμούς. Πρόκειται για έναν 39χρονο δικηγόρο, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις εκλογές, αλλά και έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος ήταν μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Δράση για τη Δημοκρατία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters