Βαθμολογία

Πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε σπίτια

Τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου θα αρχίσει να υλοποιείται στην Καρδίτσα το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε ενοικιαζόμενα οικήματα. Πρόκειται για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που βρίσκει εφαρμογή σε όλη την χώρα και την ευθύνη του οποίου σε επίπεδο νομού την έχει αναλάβει η ΑΝ.ΚΑ.

Να σημειώσουμε εδώ πως πρόκειται στην ουσία για ενοικίαση σπιτιών που θα φιλοξενήσουν οικογένειες προσφύγων, τα οποία πρέπει να τηρούν ορισμένες βασικές προδιαγραφές και θα δοθούν οικιοθελώς από τους ιδιοκτήτες τους έναντι αντιτίμου.

Η αποζημίωση ενοικίου μπορεί να φτάσει μέχρι και το ποσό των 400€, ανάλογα με τον τύπο και την κατάσταση της κατοικίας. Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει και προκαταβολή ενοικίων για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

Ο Φορέας Υλοποίησης του έργου, θα αναλάβει την επίπλωση και τον εξοπλισμό των διαμερισμάτων, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα κοινόχρηστα και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών μετά το πέρας της σύμβασης.

Διερευνητική περίοδος

Αυτή την στιγμή στο νομό μας διανύουμε μία διερευνητική περίοδο καθώς δεν έχει ανοίξει ακόμα επισήμως η προθεσμία της υποβολής ενδιαφέροντος από ιδιοκτήτες σπιτιών. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στον Αύγουστο με την δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης από την ΑΝ.ΚΑ.

Σε πρώτη φάση γίνεται μία προσπάθεια να σχηματισθεί μία εικόνα των διαθεσίμων σπιτιών που αναμένεται να είναι 30, με την βοήθεια και των μεσιτικών γραφείων αλλά και από άλλες πηγές. Όπως μας είπαν στελέχη της ΑΝ.ΚΑ υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες που τηλεφωνούν να πληροφορηθούν λεπτομέρειες αλλά προς το παρόν δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά τι θα γίνει όταν ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων.

Ο κ. Αλεξάκος

Για το θέμα μιλήσαμε και με τον δήμαρχο Καρδίτσας και πρόεδρο της ΑΝ.ΚΑ κ. Φώτη Αλεξάκο ο οποίος μας ανέφερε πως έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ Υπάτης Αρμοστείας και ΑΝ.ΚΑ για αν αναλάβει η τελευταία την εύρεση των σπιτιών αλλά και τον συντονισμό των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την διατροφή, την εκπαίδευση, την ασφάλεια υγείας κ.λ.π., σε ότι αφορά στους πρόσφυγες. Χαρακτήρισε το πρόγραμμα σημαντικό και για την υποστήριξη των προσφύγων που θα είναι οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και ως μία τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία.

Μας είπε ακόμα πως αυτή την περίοδο γίνεται μία διερεύνηση προθέσεων ιδιοκτητών και πως το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει βρεθεί το μεγαλύτερο μέρος από τις 30 κατοικίες που είναι η συμφωνία μεταξύ ΑΝ.ΚΑ και Ύπατης Αρμοστείας για την περιοχή μας.

ΠΗΓΗ: karditsalive.net (ΠΚ)