Βαθμολογία

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βενεζουέλα - Η λίστα θανάτου μεγαλώνει

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βενεζουέλα με άλλα δύο άτομα, ένας 16χρονος κι ένας 30χρονος, να προστίθενται στη λίστα θανάτου των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει στη χώρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές της Κυριακής για τη σύσταση νέας συνέλευσης που θα αναλάβει την επιθεώρηση του Συντάγματος, η αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες να ξεχυθούν αύριο στους δρόμους χώρας υψώνοντας τη γροθιά τους στον Μαδούρο.

Τους τελευταίες μήνες, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, όπως υποστηρίζουν ο αρχές της χώρας. Ωστόσο, μέλη της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι στην πραγματικότητα τα θύματα ξεπερνούν τα 120.

Η αντιπολίτευση της χώρας που σηκώνει τα μανίκια για την αυριανή διαδήλωση, έχει δημιουργήσει ή τουλάχιστον προσπαθεί να δημιουργήσει «παράλληλες» κυβερνητικές δομές και θεσμούς. Η Βουλή της Βενεζουέλας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, όρισε τα 33 μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, κίνηση που κρίθηκε παράνομη από την κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Μαδούρο είχε δηλώσει: «Θα τους πιάσω έναν-έναν και θα τους βάλω φυλακή».

Παρά τις διεθνείς πιέσεις, αλλά και τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην ψηφοφορία της Κυριακής από την οποία θα προκύψει ένα νέο σώμα 545 μελών που θα «γράψει» το νέο Σύνταγμα και θα αναδείξει τη «Βουλή του λαού». Για την αντιπολίτευση, η κίνηση αυτή έχει έναν και μόνο σκοπό: να αναλάβει μόνιμα την προεδρία ο Μαδούρο φιμώνοντας την οποιαδήποτε αντίθετη «φωνή» στη Βενεζουέλα.

Πηγή: protothema.gr