Βαθμολογία

Τσίπρας: «Σε έναν χρόνο θα εγκαταλείψουμε τα μνημόνια»

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές παραχώρησε την Τετάρτη (26/7) ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «σε ένα χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε θέση να εγκαταλείψουμε τα μνημόνια». Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός:

Για την έξοδο στης αγορές: «Δεν χρειάζεται να ευλογήσω εγώ τα γένια μας, καθώς -ύστερα από πάρα πολλά χρόνια- έχουμε τόσο θετικά σχόλια για την Ελλάδα από τον διεθνή Τύπο. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, όμως οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ανοίγει χαραμάδα ελπίδας. Προφανώς δεν θα δουν άμεσα τις αλλαγές, όμως η επανάκαμψη σταδιακά θα μετατραπεί σε νέες θέσεις εργασίας».

Για την έκδοση των ελληνικών ομολόγων: «Το σημαντικότερο είναι ότι δεν είχαν τον αλγόριθμο που έχουμε εμείς με την απόφαση της 15ης Ιουνίου και αφορά το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετείται. Εμείς κάναμε μία μετρημένη δήλωση ότι η έκδοση των ελληνικών ομολόγων ήταν ανώτερη των προσδοκιών μας και συνεχίζουμε... Χθες απεδείχθη ότι αυτή η εμπιστοσύνη ανακτάται. Σήμερα το ομόλογο μειώνει το επιτόκιο του στην αγορά αυτό που λέμε με σεμνότητα είναι ότι κάναμε ένα βήμα όμως δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή του τέλους. Όμως δεν πανηγυρίζουμε».

Για τη βαριά φορολογία: «Για τη φορολογία έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε, είναι οξύμωρο. Σας υπογράφω πως εάν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση, θα έπαιρναν αμάσητα όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς αντίμετρα».

«Με την ανάπτυξη το 2017 να είναι κοντά στο 2% και το 2018 πάνω από το 2% και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες».

Για το ασφαλιστικό: «Χτίζουμε ένα πλεονασματικό ταμείο (ΕΦΚΑ), ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων που με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία πιέζονται».

Για τη συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian»: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αντιμετώπισε δυσκολίες η κυβέρνηση, που δεν αντιμετώπισαν άλλες κυβερνήσεις. Δεν περίμενα ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η μάχη ενός ολοκλήρου λαού με τέτοια κυνικότητα».

Για το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έδωσα αυτή τη μάχη με όλη μου τη δύναμη για να δικαιώσω την εντολή του λαού να διαπραγματευτώ. Η αντιπολίτευση μάς κατηγορεί για ψεύτες, εάν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτιάχναμε μέχρι το τέλος να δούμε ότι δεν υπάρχει αύριο».

Για τη σύγκρουση κυβέρνησης – Δικαιοσύνης: «Δεν υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης - δικαιοσύνης, υπάρχουν προβλήματα στη δικαιοσύνη, τα οποία τα συζήτησα με τους δικαστικούς. Δεν τους κατηγορώ συλλήβδην, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους δημοσιογράφους. Η διάκριση των εξουσιών δεν αμφισβητείται από κανέναν, άλλο όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη».

Για τις επικρίσεις της ΝΔ για τη θέση της κ. Θάνου, ως άμισθης συμβούλου του πρωθυπουργού: «Ο κ. Πικραμμένος είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και ο κ. Αθανασίου παραιτήθηκε για να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Άλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων».

«Είμαστε η ασφαλέστερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφαλείας» είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στην ασφάλεια και την παραβατικότητα.

Για τα Εξάρχεια: «Είναι μια ιδιαίτερη περιοχή. Δεν έχω ως σημαντικότερο πρόβλημα τα Εξάρχεια από τα Λιόσια, το Μενίδι, το δήμο Αχαρνών. Πρέπει να βρούμε μια λύση σίγουρα. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η καταστολή θα φέρει αποτέλεσμα».

Για την εξωτερική πολιτική και τις προκλήσεις της Τουρκίας: «Η χώρα μας έχει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και έχει απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση. Για να προστατεύσεις την ασφάλεια της χώρας πρέπει να προσέχει την ειρήνη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά την οικονομική κρίση έχει σημαντική γεωπολιτική θέση η οποία έχει ενισχυθεί».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο λαός μας έχει υποφέρει, πληρώνοντας άδικα ευθύνες που δεν του αναλογούσαν. Περάσαμε την περιπέτεια και μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία, αυτή η τιτάνια προσπάθεια θα κριθεί τον επόμενο χρόνο, δεν εφησυχάζουμε αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το κλίμα και της πολιτικής αντιπαράθεσης και να συμφωνήσουμε για την επόμενη ημέρα.

Για τις δημοσκοπήσεις: «Υπάρχει ένα κλίμα αναμονής στην κοινωνία, να βοηθήσουμε να αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση».