Βαθμολογία

Εφιάλτης στον δρόμο των μετασεισμών για την Κω

Οι μετασεισμοί πλήττουν την Κω καθώς μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής (21/07) είχαν σημειωθεί πάνω από 200 εκ των οποίων οι περισσότεροι κυμαίνονταν άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Επίσης, καταβάλλεται αγώνας δρόμου προκειμένου να λειτουργήσει ξανά το λιμάνι.

Όσον αφορά τους κατοίκους πέρασαν τη νύχτα κάτω από τον έναστρο ουρανό και υπέστησαν τρομερή ταλαιπωρία διότι έστησαν σκηνές λίγο έξω από το κέντρο σε μικρές πλατείες όντας εφοδιασμένοι με σημαίες και σεντόνια.

Επιπρόσθετα, σεισμολόγοι, γεωλόγοι και μηχανικοί επιθεώρησαν το κέντρο της πόλης, όπου χτύπησε περισσότερο ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ εντοπίζοντας ζημιές στο κλαμπ όπου σκοτώθηκαν και οι δυο τουρίστες, σε μια εκκλησία και σε ένα τζαμί.

Παράλληλα, οι δεύτεροι παραμένουν επιφυλακτικοί παρακολουθώντας την εξέλιξη του συγκεκριμένου φαινομένους. Για την ώρα θεωρείται λογική η μετασεισμική δραστηριότητα. Αρκετές ζημιές και φθορές σημειώθηκαν ακόμη σε αρχαιολογικούς χώρους. Κλιμάκιο της σχετικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού αφίχθη το πρωί του Σαββάτου (22/07) στην Κω προκειμένου να κάνει αυτοψία.

«Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν οι βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη. Για τον σκοπό αυτό, αύριο και τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις ενέργειες», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Το επιτελείο του ΥΠΠΟΑ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) καθώς και με την Περιφέρεια, με τις δημοτικές αρχές και με τον πρόεδρο του Βακούφ της Κω.

«Το κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ που επισκέφθηκε το νησί μετά τον σεισμό αποτελούμενο από τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, την προϊσταμένη, μηχανικούς και συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, πραγματοποίησε αυτοψία στο Μεσαιωνικό Κάστρο Νεραντζιάς, στην Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία, στα Οθωμανικά τεμένη Γαζή Χασάν Πασά και Ντεφτερντάρ, στις Μεσαιωνικές Οχυρώσεις, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω, στις αρχαιολογικές αποθήκες της ΕΦΑ Δωδεκανήσου και στα υπόλοιπα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω», αναφέρει η ανακοίνωση.