Βαθμολογία

Aυξήθηκε η καλλιέργεια ρίγανης

Φόρτωσε στρέµµατα φέτος η ρίγανη σε Θεσσαλία και Β. Ελλάδα, καθώς πέρσι και πρόπερσι υπήρχε έλλειµµα. Μάλιστα, όπως λένε παραγωγοί στην Agrenda, ρόλο φαίνεται να έπαιξε και το πριµ των 60 ευρώ το στρέµµα που δίνει το πρόγραµµα της Βιολογικής.

Στη Θεσσαλία η αύξηση αυτή ξεπερνά τα 5.000 στρέµµατα. Ανοδικά κινούνται οι εκτάσεις και στη Μαυρούδα µε πάνω από 4.000 στρέµµατα. Όσον αφορά τις τιµές παραγωγού στο θεσσαλικό κάµπο ξεκίνησαν µε 1,80 ευρώ το κιλό, τιµή την οποία οι παραγωγοί δίνουν µάχη να διασφαλίσουν.

«Είναι δύσκολη φέτος η χρονιά λόγω ξηρασίας, που µείωσε τις αποδόσεις κατά 50%. Ωστόσο, ωρίµασαν νωρίς οι καλλιέργειες και οι ποιότητες είναι ανεβασµένες», σηµειώνει ο Θ. Καρατζάς από τη Μαυρούδα.

Στα ζητήµατα διάθεσης του προϊόντος στέκεται ο παραγωγός και έµπορος από το Βελεστίνο, Χ. Αραµπατζής: «Στη ρίγανη πρέπει να πουλήσεις. ∆εν ισχύει η λογική του παραδίδω όπως στο σιτάρι ή το βαµβάκι». Σηµειώνεται, τέλος, ότι αν και έχουµε σηµαντική παραγωγή συνεχίζονται οι εισαγωγές από Τουρκία, Βουλγαρία και Αλβανία.

agronews.gr