Βαθμολογία

Το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

Δεν αλλάζει ρότα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους, παραμένοντας αμετακίνητο στη θέση του ότι δεν είναι βιώσιμο. Αυτό προκύπτει από πηγές της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με κυριακάτικο (16/7) δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ να περιλαμβάνουν στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και σενάριο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά.

Παράλληλα, το Ταμείο εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας κι αυτό θα έχει ως συνέπεια να χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 10 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό σοβαρό άνθρωπο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Όπως ανέφερε, από τις επαφές που είχε μαζί του συνειδητοποίησε ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν έπαιζε παιχνίδια στρατηγικής αλλά ακολουθούσε πιστά την ιδεολογική του θέση και αυτό ήταν «μια δύσκολη εξίσωση», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είχε τη φιλοδοξία να αλλάξει από την πρώτη μέρα τους κανόνες, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι μια τέτοια κατάσταση, δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα. Αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα ότι ήταν σε ένα συλλογικό παιχνίδι με μια Ευρωζώνη που είχε ήδη προδιαγεγραμμένους κανόνες που για να αλλάξουν δεν αρκούσε ένας αλλά 18 ή 19», πρόσθεσε η Γαλλίδα αξιωματούχος.