Βαθμολογία

«Μπλόκο» υπουργών στην Κονιόρδου

Tην απόσυρση νομοθετικής ρύθμισης της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου που θα έδινε τη δυνατότητα έγκρισης έργων σε αρχαιολογικούς χώρους δίχως υπουργική απόφαση πέτυχαν ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Ξυδάκης εκφράζοντας έντονες διαφωνίες σχετικά με τη σκοπιμότητά της.

Το θέμα ανέδειξε πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χαρακτήρισε «βόμβα» το άρθρο 67 του νομοσχεδίου που προέβλεπε ότι δεν απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης σε περίπτωση υλοποίησης έργου σε μνημεία, ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων στις οποίες μετέχει ως συμβαλλόμενο μέρος το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο κ. Ξυδάκης κατήγγειλε ότι η επίμαχη διάταξη θα άνοιγε το δρόμο για να γίνονται "χωρίς πολιτική ευθύνη και επιστημονική γνωμοδότηση" έργα που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά. Ζήτησε, μάλιστα, να επαναδιατυπωθεί η διάταξη. Ακολούθησε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ο οποίος ζήτησε ευθέως την απόσυρση της διάταξης και ταυτόχρονα επέκρινε την κυβέρνηση για την επείγουσα διαδικασία ψήφισης που ακολουθήθηκε.

Τις ενστάσεις του δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εισάκουσε τελικά η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου η οποία απέσυρε την επίμαχη διάταξη από το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.