Βαθμολογία

Στη Θεσσαλία τα πρώτα Drones

Πρώτη στη λίστα προτεραιότητας πανελληνίως μπαίνει η Θεσσαλία όσον αφορά στη χρήση των υπηρεσιών Drones της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην πρόληψη – αντιμετώπιση πυρκαγιών αλλά και στη συλλογή σημαντικών πληροφοριών για τις εστίες τους.

Αυτό αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, χθες, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Αχιλλέας Τζουβάρας μιλώντας στην «Ε» για το θέμα των πυρκαγιών. Ο κ. Τζουβάρας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της καύσης των σιτοκαλαμιών, ένα φαινόμενο που το χαρακτήρισε μοναδικό στην Ελλάδα, ως προς τον τρόπο που συμβαίνει στον νομό Λάρισας και ζήτησε απ' όλους τους πολίτες να προβαίνουν στην έκδοση άδειας, κάτι που πλέον είναι εύκολο και γρήγορο σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ παρέχει ασφάλεια σε όλους. «Ελάτε να κάψουμε μαζί και ελεγχόμενα» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε όσους έχουν σκοπό να προβούν σε κάποια κίνηση.

«Η Θεσσαλία και κυρίως περιοχές όπως τα Φάρσαλα, το Κιλελέρ, ο Αλμυρός αλλά και άλλες θα είναι από τις πρώτες πανελληνίως που θα έχουν συνεχή επιτήρηση από τα Drones της Πυροσβεστικής. Θα καταγράφουν δεδομένα διαρκώς με σκοπό να επέμβουμε άμεσα όπου υπάρχει εστία. Επίσης υπό προϋποθέσεις μπορούν να βοηθούν στην προσπάθεια κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης. Είναι κάτι που πετύχαμε σε πρόσφατη σύσκεψη που είχαμε και αυτό αν μη τι άλλο είναι σημαντικό για την περιοχή μας» δηλώνει ο κ. Τζουβάρας.

Τα drones της Πυροσβεστικής με αυτά της Αστυνομίας παρουσιάστηκαν πριν από λίγο διάστημα μάλιστα σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα. Τα περισσότερα είναι βενζινοκίνητα και αποτελούνται από έναν δίχρονο κινητήρα με απλή βενζίνη με αυτονομία πτήσης 24 ωρών, ακτίνα δράσης τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων, ενώ μπορούν να φτάσουν σε ύψος κοντά στα 21.000 πόδια. Είναι εξοπλισμένα με κάμερες και άλλον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ο οποίος μεταφέρει πληροφορίες στο Κέντρο Ελέγχου. Οι κάμερες έχουν τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» σε συγκεκριμένο σταθερό ή κινούμενο στόχο ή σε μια μεγάλη περιοχή και να μεταφέρουν εικόνα, ώστε να δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες για την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος. Τα drones των δύο Σωμάτων υπάγονται πλέον στον Ενιαίο Φορέα Εναέριων Μέσων (ΕΝΣΑ) Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, που δημιουργήθηκε πρόσφατα.

Ο κ. Τζουβάρας αναφέρθηκε όμως και στο θέμα της νοοτροπίας των πολιτών για την καύση των σιτοκαλαμιών υπογραμμίζοντας πως «είναι ένα φαινόμενο μοναδικό σε όλη την Ελλάδα αυτό που συμβαίνει εδώ. Η καύση των σιτοκαλαμιών χωρίς άδεια εγκυμονεί κινδύνους για όλους. Αυτό πρέπει να αλλάξει και ο πολίτης πρέπει να καταλάβει πως είναι εύκολο να εκδώσει άδεια για να κάψει οτιδήποτε έχει σκοπό. Αν αυτό γίνει ελεγχόμενα όλοι θα είμαστε κερδισμένοι. Εμείς θέλουμε τον πολίτη σύμμαχο και σε καμία περίπτωση εχθρό». Το ίδιο τόνισε πως πρέπει να συμβεί και στο θέμα της καύσης των χόρτων σε οικόπεδα εντός και γύρω από την πόλη. Δηλαδή να προβούν οι ενδιαφερόμενοι σε έκδοση άδειας.

Για τις έως τώρα καιρικές συνθήκες υπογράμμισε ότι ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο μέσο σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα που υπήρχε μεγάλη δυσκολία σε περιοχές της Μαγνησίας.

Κώστας Γκιάστας (Ελευθερία)