Βαθμολογία

«Εκρηξη» μεταναστευτικών ροών

Σοβαρή αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου παρατηρείται τα δύο τελευταία 24ωρα. Συνολικά από την Δευτέρα έως και σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες έφθασαν με βάρκες 311 άτομα από την Τουρκία. Μπορεί οι ροές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το το καλοκαίρι του 2015, ωστόσο ο πληθυσμός που φθάνει εγκλωβίζεται στα νησιά για μήνες προκαλώντας προβλήματα στους κατοίκους. Η απελπισία κα η αναμονή από την πλευρά των αιτούντων άσυλο οδηγούν συχνά σε έκρηξη επεισοδίων.

Την ίδια μέρα που σοβαρά επεισόδια λάμβαναν χώρα στο hotspot στη Λέσβο, το οποίο βρίσκεται στη Μόρια, καθώς οι αρχές συνέλαβαν μετανάστη προκειμένου να επιστραφεί στην Τουρκία, στα παράλια του νησιού έφθαναν 99 μετανάστες από την Τουρκία, ενώ άλλοι 73 έφθασαν χθες.

Επίσης 26 άτομα «βγήκαν» στη Σάμο, ενώ ακόμα 73 έφθασαν σε άλλα νησιά όπου δεν υπάρχουν κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι εδώ και ένα μήνα στη Χίο δεν έχουν φτάσει μετανάστες - για άγνωστη αιτία- οπότε και δόθηκε η δυνατότητα στις αρχές να διευθετήσουν καλύτερα τον πληθυσμό των αιτούντων άσυλο και να αδειάσει η Σούδα (καταυλισμός του δήμου, δίπλα στην πόλη) από σκηνές οι οποίες είχαν φθάσει έως τη θάλασσα.

Τουριστικοί παράγοντες του νησιού πάντως μιλούν για σημαντική μείωση της τουριστικής κίνησης φέτος, γεγονός που το αποδίδουν στη «φήμη» του νησιού λόγω μεταναστευτικών ροών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ