Βαθμολογία

Συμφωνία με Ιαπωνία για τη φέτα

Με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου συναντήθηκε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο ενημέρωσής του για την κατοχύρωση της ελληνικής ονομασίας προέλευσης της φέτας στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, πρόκειται για επιτυχία, καθώς ήδη από τον Μάρτιο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τη μάχη διεκδίκησης της ονομασίας προέλευσης της φέτας, καταγγέλλοντας σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί με τον Καναδά και την Νότια Αφρική. Αμέσως υπήρξε δέσμευση για την έναρξη διαλόγου αναθεώρησης των συμφωνιών αυτών.

Βάσει της ίδιας ανακοίνωσης, αποτέλεσμα των επίμονων κυβερνητικών ενεργειών ήταν η κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης στην περίπτωση της Ιαπωνίας, ύστερα από τη συνεχή πίεση τόσο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεδομένης της εξέλιξης αυτής, η Ελλάδα πλέον έχει ένα παραπάνω πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις που ακολουθούν για τις επόμενες συμφωνίες.

Τσίπρας: Πετυχαίνει όποιος διαπραγματεύεται με σχέδιο

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως :Όταν ξεκινήσαμε αυτή την διαπραγμάτευση είχαμε βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο ουσιαστικά να χάσουμε την ονομασία προέλευσης, και το θεωρούσανε μάλιστα και ως δεδομένο ότι θα τη χάσουμε. Και νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν κανείς διαπραγματεύεται με σχέδιο, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και δεν δέχεται ό,τι η άλλη πλευρά του παρουσιάζει ως δεδομένο και επιμένει, καταφέρνει να πετυχαίνει νίκες. Νομίζω, ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη".

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην ευχάριστη στιγμή να ανακοινώσει την προστασία της φέτας. "Μετά τη συμφωνία ΕΕ- Ιαπωνίας και αφού είχε προηγηθεί το πρόβλημα με τον Καναδά, καταφέραμε να κερδίσουμε τη χρήση του αποκλειστικού όρου ΠΟΠ για την ελληνική φέτα", σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε κάτι που ήταν πολύ δύσκολο στις προηγούμενες συμφωνίες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε στην κατάχρηση του όρου φέτα όπως προέκυπτε από τις συμφωνίες με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά, καθώς η ονομασία φέτα μεταφερόταν σε λευκά τυριά ή τυριά τύπου φέτας. Ο κ. Αποστόλου στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη προβάλει τις αντιρρήσεις της στο Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης τον Μάρτιο του 2015 και πρόσθεσε: "Μπροστά στην επιμονή μας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε πως εντός της μεταβατικής περιόδου θα προστατευόταν η φέτα. Σήμερα κάναμε ένα επόμενο βήμα και καταφέραμε με την υπογραφή συμφωνίας με την Ιαπωνία να έχουμε την πλήρη προστασία της ελληνικής φέτας".

Ο κ. Αποστολου είπε επίσης πως η κυβέρνηση ξεκινά μέσω των περιφερειακών συμβουλίων, αρχής γενομένης από την Κοζάνη, την Τετάρτη, να αναδεικνύει τα συγκριτικά αγροτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Πρόσθεσε πως μέσα στην επόμενη πενταετία θα διατεθούν περίπου 20 δισεκατομμύρια με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως μετά τη συμφωνία με την Ιαπωνία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες για την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης της ελληνικής φέτας. Κλείνοντας ο κ Αποστολου είπε "μακάρι να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση που θα έχουμε από την Ιαπωνία".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ