Βαθμολογία

Bαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Β. Κορέα

Βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος κατέληξε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα. Την εκτόξευση παρακολούθησε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Oυν.

Σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων η παρουσιάστρια του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας είπε ότι ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 2.802 χιλιομέτρων και διήνυσε απόσταση 933 χιλιομέτρων.

Η Βόρεια Κορέα είναι «μια ισχυρή πυρηνική δύναμη» η οποία διαθέτει «πολύ ισχυρούς βαλλιστικούς, διηπειρωτικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», ανέφερε η παρουσιάστρια και πρόσθεσε: «Η επιτυχημένη εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου (...) αποτελεί μεγάλη πρόοδο στην ιστορία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε πως είναι πιθανό ο πύραυλος να κατέπεσε μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας.

Από την πλευρά της η Διοίκηση Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος ήταν μέσης ακτίνας και η τροχιά του καταγράφηκε για 37 λεπτά, πριν καταπέσει στην Θάλασσα της Ιαπωνίας. «Η Αμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας για την Βόρεια Αμερική (NORAD) εκτίμησε ότι η πυραυλική εκτόξευση που έγινε από τη Νότια Κορέα, δεν ήταν απειλή για την Βόρεια Αμερική» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, η εκτόξευση έγινε από χερσαίο πεδίο εκτοξεύσεων (Panghyon Airfield). Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, στη διάρκεια της συνεδρίασης θα εξεταστεί η ετοιμότητα της χώρας να αντιδράσει σε περίπτωση νέων προκλήσεων από μέρους της Πιονγιάνγκ.

Η εκτόξευση σημειώθηκε την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ και μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν.

Είναι «δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανέχονται αυτό για πολύ ακόμα» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter. «Ίσως η Κίνα να ασκήσει την πειθώ της στη Βόρεια Κορέα και να τερματίσει αυτή την ανοησία μια για πάντα», πρόσθεσε σε δεύτερο tweet του. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters