Βαθμολογία

Απαγόρευσε ομιλία Ερντογάν σε οπαδούς του στο Αμβούργο

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ανακοίνωσε από τη Μόσχα την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την επερχόμενη, στο περιθώριο της συνόδου του G20, ομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Απαγορεύθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση η προγραμματισμένη ομιλία του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά σε οπαδούς του στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου των G20 στις 7 και 8 Ιουλίου στο Αμβούργο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD), υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε από τη Μόσχα ότι «ανακοινώνουμε στην Τουρκία, πως μία ομιλία Ερντογάν στη Γερμανία δεν είναι δυνατή. Επιπλέον το περιεχόμενο ομιλιών Ενρτογάν δεν συνάδει με την πολιτική κουλτούρα της χώρας μας. Το γερμανικό σύνταγμα μας παρέχει όλες τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις για να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε τη δήλωση κάνοντας λόγο για μία από κοινού με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, απόφαση.

Ο Γκάμπριελ υπογράμμισε πως αυτή η απαγόρευση είναι μόνο το πρώτο βήμα, καθώς στόχος της γερμανικής κυβέρνησης αποτελεί η συνολική απαγόρευση όλων των προεκλογικών ή εκλογικού χαρακτήρα ομιλιών πολιτικών, προερχόμενων από χώρες εκτός της ΕΕ. «Ο μόνος στόχος τέτοιων ομιλιών είναι η εξαγωγή των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της κάθε χώρας στη Γερμανία».

Πολλοί είναι αυτοί πάντως που υπογραμμίζουν τις προεκλογικές προεκτάσεις των δηλώσεων Γκάμπριελ και της συναίνεσης σε αυτές από την πλευρά της Μέρκελ. Θυμίζουμε πως ο υποψήφιος καγκελάριος με το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD Μάρτιν Σουλτς είχε εξαπολύσει στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος δριμύ κατηγορώ για την πολιτική Ερντογάν.

Πηγή: protagon