Βαθμολογία

Δουλεύουμε 203 ημέρες τον χρόνο για να πληρώσουμε το κράτος

Το ότι πολλά από τα χρήματά μας πάνε στη φορολογία ήταν ήδη γνωστό, με σχετική μελέτη να έρχεται να το επιβεβαιώνει. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν τις περισσότερες ημέρες για να καλύψουν τα φορολογικά τους βάρη και κάθε είδους υποχρέωση προς το δημόσιο.

Για την ακρίβεια φέτος εκτιμάται πως για να καλύψουμε τις φορολογικές μας υποχρεώσεις θα χρειαστούν 203 ημέρες! Πέρυσι, στη σχετική μελέτη βρισκόμασταν στην έκτη θέση και χρειαζόμασταν 188 ημέρες, δηλαδή δύο εβδομάδες λιγότερο.

Τα παραπάνω προβλέπει η μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦιΜ), για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2017», δηλαδή την ημέρα του χρόνου μετά την οποία ο εργαζόμενος αρχίζει πλέον να δουλεύει για τον εαυτό του και όχι για να εξοφλεί υποχρεώσεις προς το δημόσιο. Για φέτος η ημέρα αυτή, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η 23η Ιουλίου, όταν η αντίστοιχη ημέρα πέρυσι ήταν η 7η Ιουλίου και το 2015 η 24η Ιουνίου.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε χάσει από τη ζωή μας ένα μήνα για να δουλεύουμε προκειμένου να ξεχρεώσουμε. Για την ιστορία, πάνω από εμάς στη λίστα βρίσκεται η Γαλλία και το Βέλγιο.