Βαθμολογία

Το Μεξικό και οι άλλοι....

Στην ημιτελική φάση έφτασε αισίως το Confederations Cup που διεξάγεται στα γήπεδα της Ρωσίας με τέσσερις ομάδες να διεκδικούν το τρόπαιο.

Πορτογαλία, Χιλή, Γερμανία και Μεξικό είναι οι τέσσερις ομάδες που έχουν μείνει στο τουρνουά με τις τρεις από αυτές να μην έχουν φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου.

Σίγουρα το τρόπαιο αυτό δεν έχει την σπουδαιότητα που έχει το Παγκόσμιο Κύπελλο, ή τα πρωταθλήματα κάθε ηπείρου, όμως επίσης δεν είναι και τρόπαιο αμελητέας ποσότητας.

Από τις τέσσερις ομάδες μόνο το Μεξικό έχει φτάσει στην κατάκτηση του, το καλοκαίρι του 1999 στο τουρνουά που έγινε στα γήπεδα της χώρας επικρατώντας με 4-3 της Βραζιλίας σε έναν εξαιρετικό τελικό. Το Μεξικό που έχει παράδοση γενικά σαν ομάδα έχει να θυμάται και την τρίτη θέση το 1995 στην Σαουδική Αραβία όταν και νίκησε στα πέναλτι τη Νιγηρία με 5-4 ύστερα από το 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση.

Τέλος το 2005 στα γήπεδα της Γερμανίας, ένα εκπληκτικό Μεξικό με πολύ καλούς παίκτες με κύριους εκφραστές τους Μποργκέτι και Μάρκες κατέλαβε την τέταρτη θέση γνωρίζοντας στο μικρό τελικό την ήττα από την Γερμανία με 4-3, ενώ στη φάση των ομίλων είχε αντιμετωπίσει και την εθνική μας ομάδα, πρωταθλήτρια Ευρώπης τότε, σε παιχνίδι που ολοκληρώθηκε 0-0.

Όσον αφορά την Γερμανία, η Νατσιονάλμανσαφτ έχει να θυμάται την τρίτη θέση το 2005 στα δικά της γήπεδα, με το όπως είπαμε 4-3 απέναντι στο Μεξικό. Οι Γερμανοί μετά τον διασυρμό στα γήπεδα της Πορτογαλίας στο Euro 2004, μπόρεσαν και παρουσίασαν την επόμενη σεζόν μια πολύ καλή ομάδα και η οποία κατέλαβε και την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 2006.

Τέλος όσον αφορά τις πρωταθλήτριες Ευρώπης και Νοτίου Αμερικής, Πορτογαλία και Χιλή αντίστοιχα, αυτές είναι οι παρθενικές τους παρουσίες σε ημιτελική φάση κυπέλλου συνομοσπονδιών, στις επίσης πρώτες τους παρουσίες στο θεσμό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ