Βαθμολογία

Η λύση για τα σκουπίδια με παρέμβαση Τσίπρα και νομοθετική πρόταση Σκουρλέτη

Σε σκληρό τεστ αντοχής για την κυβέρνηση αλλά και για τους πολίτες αναδεικνύεται το θέμα των σκουπιδιών και των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την ΠΟΕ - ΟΤΑ για συνάντηση σήμερα το πρωί, ενώ ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατέθεσε νομοθετική πρόταση χθες αργά το βράδυ στη Βουλή.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της, μετά την απόρριψη από την πλευρά της κυβέρνησης της πρότασης που η Ομοσπονδία παρέδωσε στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Μάλιστα η Ομοσπονδία βλέποντας ότι σε πολλούς δήμους οι μόνιμοι υπάλληλοι συλλέγουν σκουπίδια  ανακοίνωσε ότι «αφήνει» περισσότερους εργαζομένους να ενταχθούν στα συνεργεία έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, όμως, χθες κλιμάκιο συνδικαλιστών της ΠΟΕ - ΟΤΑ απέκλεισε τον ΧΥΤΑ Φυλής εμποδίζοντας την πρόσβαση στα περισσότερα απορριμματοφόρα.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή θα υπογραφούν νέες συμβάσεις για όσους τώρα εργάζονται ως συμβασιούχοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εφόσον οι δήμαρχοι το επιλέξουν και διαθέτουν πιστώσεις, οι οποίες θα ισχύσουν το αργότερο έως τις 31/3/2018 διασφαλίζοντας έτσι την απασχόληση των συμβασιούχων άλλους εννέα μήνες. Παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα θα κληθούν οι δήμαρχοι να καταθέσουν τα αιτήματά τους για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Στη συνέχεια, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, ενώ το όριο της ηλικίας αυξάνεται κατά 5 έτη (συνήθως το όριο ηλικίας είναι τα 45 έτη), ενώ παράλληλα θα προβλέπεται επιπλέον μοριοδότηση για όσους έχουν εργαστεί ως συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας.

Συνθήκες ασφυξίας, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία

Συνθήκες ασφυξίας, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και στα άλλα αστικά κέντρα της χώρας από τα βουνά των σκουπιδιών και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι η χθεσινή παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός που χειρίζεται την έρευνα έλαβε εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο να μελετήσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και να κρίνει αν από τη συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους της πρωτεύουσας προκύπτει η διάπραξη του κακουργήματος της διακεκριμένης περίπτωσης ρύπανσης περιβάλλοντος και του πλημμελήματος της παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου.

Η εντολή του εισαγγελέα είναι, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης των δύο αδικημάτων, να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να απαγγελθούν κατηγορίες.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr