Βαθμολογία

Αλέξης Κούγιας για όλα...

Το θέμα της απόκτησης του Βαγγέλη Μόρα δεν προχώρησε για την ΑΕΛ, αφού δεν τον ήθελε ο Αντρέ Πάους, αλλά ο Αλέξης Κούγιας δεν ξεχνά τον έμπειρο στόπερ.

Μιλώντας, λοιπόν, την Τετάρτη (14/6) στο ΑΕΛ Radio, o μεγαλομέτοχος των «βυσσινί» ανέφερε ότι θα δώσει θέση τεχνικού διευθυντή στον διεθνή αμυντικό, όταν ο τελευταίος αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Αρχικά, ο Αλ. Κούγιας ανέφερε: «Σχετικά με τον Μόρα έχω κι εγώ τις ενστάσεις μου που δεν προχώρησε η μεταγραφή. Συγκάλεσα ένα συμβούλιο για να πάρουμε μία απόφαση. Εγώ με τον Βαγγέλη τα είχαμε βρει σε όλα. Είχα προσφέρει συμβόλαιο δύο ετών, εφόσον έμενε ελεύθερος, με απολαβές όπως του Λεοζίνιο, 150.000 ευρώ συν την εφορία. Μάλιστα σήμερα ο κ. Χριστακόπουλος ήρθε σήμερα σε επαφή με την κ. Σουλούκου που είναι δικηγόρος του κ. Μόρα για να φτιάξουν το συμβόλαιο. Αν έλυνε το συμβόλαιο με τη Μπάρι που έχει να πάρει κάποια χρήματα ακόμα. Γνωρίζαμε πως η Μπάρι δεν τον ήθελε κιόλας στην ομάδα. Όμως παρά τη θέλησή μου, όπως και του συνόλου των μελών του Δ.Σ. με μειοψηφία τον κ. Παλαιοχωρλίδη, δεν ήθελαν ο κ. Πάους και ο κ. Φυντάνης που είχαν εκφράσει μία διαφορετική άποψη. Εγώ έκανα γνωστή την απόφασή μας στον κ. Πάους και μου είπε επί λέξη: 'Καταλαβαίνω πως ο Μόρας είναι ένα γνωστό όνομα και μπορεί να βοηθήσει και στη διάθεση των εισιτηρίων, όμως τι θέλετε από μένα; Να κάνουμε ένα μεικτό σύστημα και να έχουμε μία μέτρια ομάδα όπου στο τέλος της σεζόν θα ψάχνουμε πάλι για αμυντικό ή θέλετε μία ομάδα με προοπτική τριετίας';

Εγώ του απάντησα πως αυτός θα έπαιρνε την απόφαση και απλά τον ενημερώσαμε πως το Δ.Σ. συμφώνησε στο να γίνει αυτή τη μεταγραφή. Εμείς έχουμε αποφασίσει έτσι κι αλλιώς να κάνουμε υπέρβαση για πέντε μεταγραφές. Μου απάντησε πως εγώ θα μπορούσα στο τέλος να πάρω την τελική απόφαση, όμως άποψή του ήταν να βρούμε τους παίκτες που θέλουμε. Γι' αυτό έχει κόψει και οχτώ αμυντικούς τονίζοντας πως θα πρέπει να έχουμε τους κατάλληλους. Είχα αντιμετωπίσει την ίδια κατάσταση και πέρυσι με τον κ. Αναστασιάδη όπου λίγο πολύ δικαιώθηκε. Επειδή την πρώτη χρονιά κάναμε τις μεταγραφές εγώ κι ο Θωμάς Κυπαρίσσης καθώς ο κ. Ντόστανιτς δεν γνώριζε, ήταν διαφορετικό να λειτουργήσουμε με προπονητές που σου λένε προχώρα ή όχι. Άλλο παράδειγμα είναι και ο Σάκης Τσιώλης που ήθελε να τους δοκιμάζει όλους. Τα Χριστούγεννα όλοι δοκιμάστηκαν, εκτός από τον Αγκάνοβιτς που ήρθε στο τέλος.

Κάθε προπονητής που έχει αυτοσεβασμό, λοιπόν, έχει το πρώτο λόγο και η διοίκηση το τελευταίο. Αν βγει ή όχι ο παίκτης είναι υπεύθυνος ο προπονητής, στο θέμα να πληρωθεί είναι θέμα της διοίκησης. Με βαριά καρδιά μπορώ να πω πως υποχώρησα. Μάλιστα στο τέλος μου είπε: “Ευχαριστώ πολύ που σέβεστε το λόγο μου”. Πάντως όταν έρθει ο κ. Πάους μπορείτε εσείς να του κάνετε ερωτήσεις σε συνέντευξη Τύπου γι' αυτά τα θέματα. Ο κ. Πάους δεν έχει 'κόψει' μόνο τον Μόρα αλλά και άλλους. Ένας από αυτούς είναι και ο Ζιαμπάρης του Ηρακλή. Το παιδί είναι 25 χρονών και από τα καλύτερα στόπερ. Αλλά ο κ. Πάους έχει διαφωνία στα πόδια του και στο ένας εναντίον ενός. Για εμάς ήταν όμως τελειωμένη μεταγραφή. Αυτός όμως έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Αν εγώ δεν μπορώ να πληρώσω, τότε του το λέω. Μου ζήτησε για παράδειγμα έναν παίκτη που είναι στην Ισπανία, κάναμε κρούση αλλά το κασέ του ήταν 400.000 ευρώ το χρόνο. Εκεί δεν μπορούσαμε να κινηθούμε.

Στο θέμα του Μόρα συμφώνησαν και οι δύο (σ.σ. Πάους και Φυντάνης) και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο το γεγονός πως μιλούν μαζί και ανταλλάζουν απόψεις. Σ' αυτή την περίπτωση ήταν με τον κ. Πάους, πάντως, παρά τη σχέση που έχουμε. Εγώ το είδα και διαφορετικά. Θέλω να πω πως μόλις ο Μόρας κρεμάσει τα παπούτσια του η θέση του τεχνικού διευθυντή τον περιμένει. Είναι δική μου απόφαση και δεν μπορεί να μου κάποιος προπονητής κάτι. Θα περιμένω όσο χρειαστεί και όποτε σταματήσει ο ίδιος, άσχετα αν δεν προχώρησε τώρα η μεταγραφή. Με την διεθνή του επαφή, το ήθος του θεωρώ πως είναι ιδανικό πρόσωπο για την ΑΕΛ». Από εκεί και πέρα, είπε:

Για τον μεταγραφικό σχεδιασμό: «Ήδη έχουμε δώσει ελπίδες με τις μεταγραφές μας στο κόσμο φέρνοντας τον Λεοζίνιο και τον Γουάλας που είναι δύο καλοί παίκτες. Ειδικά για το Λεοζίνιο τα χρήματα μαζί με την εφορία φτάνουν τα 240.000 ευρώ».

Για την ανανέωση του Φάρκας: «Η υπόθεση με τον Φάρκας, αν υπάρχουν παράπονα, θέλω να ξεκαθαρίσω πως ήταν μία τυπική διαδικασία. Δεν κάναμε κάποιον αγώνα για να τον φέρουμε. Ήταν συμφωνημένο να ανανεώσει».

Για το ποιοι παίκτες έχουν “κοπεί” ακόμα: «Ο κ. Πάους έχει κόψει τον Χουάντερσον, τον Σωτηρίου, τρεις-τέσσερις τερματοφύλακες ακόμα μεταξύ αυτών και τον πορτιέρο που πήρε ο Πανιώνιος. Εμείς τον παρακολουθούσαμε εδώ και δεκαπέντε μέρες. Σήμερα έδωσε το πράσινο φως για έναν Κροάτη τερματοφύλακα, 1,94 ύψος, που προσπαθούμε να πάρουμε και θα είναι μία πάρα πολύ ακριβή μεταγραφή. Φυσικά και δεν ακυρώνουμε τον Κώστα Θεοδωρόπουλου που είναι ένας επιθετικός τερματοφύλακας, αλλά ο κ. Πάους ζήτησε δύο παίκτες γι' αυτή τη θέση που θα σκοτώνονται για το ποιος θα είναι βασικός».

Για τον Πάους σε σχέση με τους προηγούμενους προπονητές: «Φέτος έχουμε μία διαφορετική φιλοσοφία. Αργούμε αλλά να ξέρετε ότι στο τέλος η ΑΕΛ θα έχει ωραίο ρόστερ. Εμένα κάπου μου αρέσει αυτή η επιμονή του Πάους. Και με τον Τσιώλη και τον Αναστασιάδη είχα αντιδράσεις. Με τον δεύτερο μάλιστα είδα να κόβει παίκτες όπως ο Ίλιτς, ο Παπαστεριανός, ο Ανάκογλου, ο Τζιμπούρ και άλλους. Είχε κόψει κι αυτός τον Κλέιτον. Έφερε τον Φάρκας, τον Αβραάμ, ο Σπάσιτς είχε φέρει τον Ντέλετιτς και τον δέχθηκε αμέσως. Πήρε μόνος του τον Κοντόρ. Ήθελε να διώξει τους Μονιάκη, Λαμπρόπουλο και Κουτσιανικούλη από την πρώτη στιγμή. Έδωσε δανεικό τον Γιαννιτσάνη. Οι προπονητές αλλού κερδίζουν και αλλού χάνουν. Στη συνέχεια ήθελε τον Λαμπρόπουλο σαν τρελός. Ο Τσιώλης μετά δεν τον ήθελε.

Πρέπει να σέβεσαι το προπονητή, αλλιώς γιατί να τον πληρώνεις; Και ένας προπονητής όπως ο κ. Πάους που δεν είναι δημοσιοσχετίστας και τον νοιάζει μόνο η δουλειά του. Εμείς σήμερα παραγγείλαμε επειδή μας το ζήτησε ένα μηχάνημα που κάνει 45.000 ευρώ και είναι GPS που θα προσαρμόζεται πάνω στους παίκτες και στην προετοιμασία και τους αγώνες. Αυτά τα σεβόμαστε. Είχαμε ένα πόλαρ που μας το είχε ζητήσει ο κ. Ντόστανιτς και δεν το χρησιμοποιήσει κανείς στη συνέχεια, ο κ. Πάους μας ζήτησε νέα μηχανήματα. Εμείς δεν θα μπορούσαμε να του πούμε όχι».