Βαθμολογία

Οι Βορειοϊρλανδοί δίνουν κυβέρνηση στην Mέι

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Αγγλίας ύστερα από το σοκαριστικό αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών το οποίο άφησε μετέωρη την κυβέρνηση, καθώς η May ναι μεν τερμάτισε πρώτη στις βουλευτικές εκλογές, δεν απέσπασε όμως την ισχυρή πλειοψηφία που ζητούσε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Downing Street η Theresa May συναντήθηκε με τη Βασίλισσα Ελισάβετ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14.30 ώρα Ελλάδος.

Οι πληροφορίες βρετανικών μέσων ανέφεραν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ζητούσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η Τ. May επιστρέφει αυτή την ώρα στην Downing Street απ όπου και αναμένεται να πραγματοποιήσει δηλώσεις.

Παρά το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, οι Συντηρητικοί απέσπασαν το μεγαλύτερο αριθμό εδρών (318 μέχρι στιγμής, ενώ μένει να ανακοινωθεί επίσημα μια μόνο έδρα από το σύνολο των 650), με τους Εργατικούς να βρίσκονται στη δεύτερη θέση ελέγχοντας 261 έδρες.

Στήριξη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP)

Την ίδια στιγμή το Reuters επικαλούμενο πληροφορίες του Sky News αναφέρει ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) θα στηρίξει την Theresa May στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Η στήριξη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας θα επιτρέψει στην May να φτάσει στις 326 έδρες που απαιτούνται για το σχηματισμό πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Sky News το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα εκτιμά πως δεν υπάρχει ανάγκη για το σχηματισμό ενός επίσημου συνασπισμού. Ειδικότερα, το DUP, που έχει κερδίσει 10 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο (και ως εκ τούτου θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που χρειάζονται για να έχουν αυτοδυναμία), εξετάζει μια συμφωνία "παροχής στήριξης με ανταλλάγματα". Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, προσφέροντάς τους ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Όπως μεταδίδει ο independent οι Τόρις είχαν εκτενείς συνομιλίες με το DUP καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας αποφάσισε να "συνεργαστεί" με την May προκειμένου να αποφύγει να δει στην θέση του πρωθυπουργού τον Jeremy Corbyn.

Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής των Εργατικών, J. Corbyn, ζήτησε την παραίτηση της May, ύστερα από το "σοκαριστικό" εκλογικό αποτέλεσμα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δείχνει πως δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τον αριθμό 10 της Downing Street.

"Ευθραυστη κυβέρνηση"

Πάντως, το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας με τους Βορειοϊρλανδούς ήταν ένα από τα σενάρια που ακούστηκαν από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι Τόρις δεν εξασφάλισαν την αυτοδυναμία. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Την τελευταία φορά που ανέλαβε την εξουσία κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1974, όταν οι Συντηρητικοί είχαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τις χάσουν από το Εργατικό Κόμμα. Όμως, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά λίγους μήνες, μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ