Βαθμολογία

«Θα τον θυμόμαστε ως έναν αταλάντευτο υπερασπιστή της Δημοκρατίας»

Στην αίθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή τελείται πολιτικό μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη,ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τη Βουλή των Ελλήνων επί 58 χρόνια.

Μεταξύ των ομιλητών και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 
«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ένας πολιτικός που άφησε έντονο το προσωπικό του στίγμα στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Ανήκει στην ιστορία. Η ιστορία ακούει προσεκτικά και τους υποστηρικτές και τους επικριτές και καταγράφει, δεν κρίνει, καταγράφει.

Ο Μητσοτάκης ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη όλων των πολιτικών του επιλογών ακόμη και των πιο δύσκολων και αμφιλεγόμενων. Αυτό κάνεις πρέπει να του το αναγνωρίσει.

Στην δικτατορία δραστηριοποιήθηκε ενεργά για την καταγγελία και την διεθνή απομόνωση της χούντας.

Αναγνωρίστηκε και από ηγετικά στελέχη της αριστεράς ως άνθρωπος απαλλαγμένος από μετεμφυλιακές φοβίες και προκαταλήψεις, ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός στο διάλογο.

Ως αρχηγός της  ΝΔ επέδειξε αξιοσημείωτη προσήλωση στις αρχές του κοινοβουλευτισμού κράτησε πάντα το δημόσιο πολιτικό του λόγου στο πλαίσιο μιας ήρεμης  συγκροτημένης και αυτοκυριαρχούμενες ρητορικής.

Το ευρύτερο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προϋπέθετε την υπέρβαση των οποίων  μετεμφυλιακών προκαταλήψεων. Του αναγνωρίζουμε ότι δεν υπήρξε ποτέ δέσμιος τέτοιων προκαταλήψεων.

Για την παράταξη της αριστεράς υπήρξε πάντα ένας πολιτικός αντίπαλος αλλά ένας σοβαρός και υπολογίσιμος αντίπαλος.

Στην περίοδο της πρωθυπουργίας του οφείλω να αναγνωρίσω και να του πιστώσω τους χαμηλούς τόνους στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής τη στιγμή που υπήρχε λαϊκισμός και εθνικιστικοί τόνοι.

Όχι λοιπόν στη  μισαλλοδοξία και στον εμφυλιοπολεμικό διχαστικό λόγο από τον οποίο τρέφεται και μεγαλώνει η ακροδεξιά και οι εχθροί της Δημοκρατίας.

Θα τον θυμόμαστε ως ένα αταλάντευτο υπερασπιστή  της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού ως ένα τολμηρό πολιτικό που δεν δίστασε να αναλάβει πολλά πολιτικά ρίσκα.

Ήταν ένας εξαιρετικός κοινοβουλευτικός άνδρας και κοινοβουλευτικός ρήτορας Ήταν σημαντικός για την παράταξη του που παρά την ένταση της εποχής απέφυγε να υιοθετήσει την μισαλλοδοξία ως εργαλείο για την προώθηση του πολιτικού του σχεδιασμού.

Είναι μία σοβαρή και αξιομνημόνευτη παρακαταθήκη όχι μόνο για την παράταξη του αλλά για τη Δημοκρατία για το πολιτικό μας σύστημα και για τον πολιτικό πολιτισμό στη χώρα μας».

Βούτσης: Ένας από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής και μεταπολιτευτικής περιόδου

Την ειδική συνεδρίαση που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη άνοιξε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Η Βουλή των Ελλήνων, με τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, τιμά τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής, αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου της πολιτικής μας ζωής», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές αυτών των κρίσιμων περιόδων. Πρωτοεξελέγη το 1946, υπήρξε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας επί 6 δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός. Παροιμιώδης και κοινά αναγνωρισμένος, είναι τόσο ο ήρεμος χαρακτήρας εν μέσω ακόμα και σκληρών αντιπαραθέσεων, όσο και ο σεβασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία και βέβαια η ρητορική του δεινότητα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή, όχι μόνο με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρους αλλά και με το απαράμιλλο πάθος που τον χαρακτήριζε. Βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα πριν τη δικτατορία, στο χώρο του Κέντρου, με ευθύνες που επιμερίζουν αντίπαλοι και φίλοι αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε στο πλαίσιο αρνητικών φαινομένων της πολιτικής ζωής που λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για την επτάχρονη δικτατορία, της οποίας υπήρξε ενεργητικά, κατά κοινή ομολογία, αντίπαλος».

«Ως πρωθυπουργός, παρά το σύντομο της θητείας του έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου, προκαλώντας ισχυρές αντιπαλότητες στο κοινωνικό πεδίο και την πολιτική ζωή αλλά αφήνοντας και παρακαταθήκες που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως στοιχεία ταυτότητας για την πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε και ως πρόεδρος μετά την μεταπολίτευση» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος αναφερόμενος στη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την αριστερά, είπε ότι «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου, μέσα σε δύσκολους καιρούς που το επίπεδο των σχέσεων, δεν θεωρούνταν και δεν καλλιεργούνταν ως αυτονόητο».

«Φυσικά τα έργα και οι ημέρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανήκουν πλέον στη δικαιοδοσία των ιστορικών αλλά και των πολιτικών αναλυτών του παρόντος και του μέλλοντος» είπε ο Νίκος Βούτσης και έκλεισε με αναφορά στον οικογενειάρχη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «που άφησε πίσω του μια τόσο μεγάλη και τόσο δεμένη οικογένεια».

«Ο πολιτικός κόσμος και η Βουλή τιμούν τη μνήμη του ανδρός και εξέφρασαν και εκφράζουν την εκτίμηση του προς την οικογένεια του» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Πηγή: iefimerida.gr