Βαθμολογία

Mαθητές υιοθετούν 15χρονο από Σιέρα Λεόνε

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά τα 18ο και 29ο Δημοτικά στηρίζουν τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου έχοντας υιοθετήσει ένα παιδί μέσω της Action Aid από τη Σιέρα Λεόνε.

Ο 15χρονος πλέον Αντικαλιέ Καμάρα βρήκε μια ζεστή αγκαλιά αγάπης και φροντίδας από μαθητές του Βόλου που ανά τα τακτά χρονικά διαστήματα αποστέλλουν χρήματα τα οποία έπιασαν τόπο, καθώς ήδη στο χωριό δημιουργήθηκε υποδομή για να έχουν νερό.

Άλλωστε μέχρι πρότινος οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να μεταβαίνουν για την προμήθεια του νερού τους σε μια απόσταση μισού χιλιομέτρου από τα χωριό και βέβαια πεζή.Η «Θ» βρέθηκε χθες στα συστεγαζόμενα 18ο και 29ο Δημοτικά Βόλου και συνομίλησε με την υπεύθυνη δασκάλα και μαθητές που με ευαισθησία συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η δασκάλα της ΣΤ1’ του 18ου Δημοτικού Βόλου και υπεύθυνη του προγράμματος υιοθεσίας της Action Aid κ. Φρόσω Στάμου ανέφερε πως «από το 2006 έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα υιοθεσίας ενός παιδιού, του Αντικαλιέ Καμάρα, από τη Σιέρα Λεόνε στο οποίο συμμετέχουν το 18ο και 29ο Δημοτικά Βόλου. Το παιδί σε δύο χρόνια ενηλικιώνεται και θα συνεχίσουμε την υιοθεσία με άλλο παιδί. Για φέτος μαζέψαμε χρήματα το Φθινόπωρο και την Άνοιξη και τα στείλαμε στην Action Aid για να ενισχυθούν οι υποδομές στο χωριό που διαμένει ο μαθητής. Επίσης αναπτύξαμε δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών στις Τάξεις. Τα δύο σχολεία είναι πολύ ευαισθητοποιημένα σε θέματα βοήθειας σε παιδιά που έχουν ανάγκη, όχι μόνο από τον Τρίτο Κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα της κρίσης».

Η κ. Στάμου υπογράμμισε τη συγκινητική στήριξη όλων των μαθητών για τον μαθητή από τη Σιέρα Λεόνε , όπου από το υστέρημα των οικογενειών τους προσφέρουν χρήματα.Από την πλευρά του ο μαθητής από την Αφρική έχει αποστείλει στον Βόλο ζωγραφιές, μηνύματα ευχαριστίας και αγάπης και άλλα γράμματα.

«Εκεί δεν υπάρχουν τα δικά μας αυτονόητα»

Μέσα από ομιλίες, εκθέσεις, ζωγραφιές οι μαθητές γνώρισαν τη ζωή στην Αφρική τις δυσκολίες και τις διαφορές με τον ελληνικό τρόπο ζωής. Ο μαθητής της ΣΤ’ Τάξης του 18ου Δημοτικού Γιώργος Καραίσκος επισήμανε πως «είναι σημαντικό να βοηθούμε αυτά τα παιδιά από την Αφρική, γιατί δεν διαθέτουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες που είναι αυτονόητες για εμάς, όπως στο νερό, την περίθαλψη, την εκπαίδευση. Όλοι συνδράμουμε. Προσωπικά πρόσφερα χρήματα και συμμετέχω σε δράσεις ευαισθητοποίησης».

Ο μαθητής Ένι Τσάνκο ανέφερε πως «θα πρέπει να συνεχιστεί η συνδρομή των δύο Δημοτικών προς την Αφρική, καθώς εκεί τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Πάντως μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πως ο 15χρονος Αντικαλιέ έμαθε να γράφει, που σημαίνει ότι στο χωριό υπάρχει σχολείο».

Από την πλευρά του ο μαθητής Βασίλης Καραμπότσης επισήμανε πως «μέσα από τη δική μας ενεργοποίηση βοηθιέται όχι μόνο ο 15χρονος μαθητής, αλλά ένα ολόκληρο χωριό, καθώς δικές μας αυτονόητες παροχές, εκεί απλώς δεν υπάρχουν. Και είμαι πολύ χαρούμενος, όταν τις κερδίζουν σιγά-σιγά, όπως στο νερό, την εκπαίδευση».

Εφ. Θεσσαλία (Φώτης Σπανός)