Βαθμολογία

Ρύθμιση χρέους μόνο με νέο μνημόνιο

Το Βερολίνο δια του Β. Σόιμπλε και με ενδιάμεσους γερμανούς βουλευτές διαμήνυσε την Παρασκευή στην ΕΚΤ, στην Κομισιόν, στο ΔΝΤ και κυρίως στην Αθήνα ότι μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σημαίνει νέο δάνειο και νέο μνημόνιο που πρέπει να πάρει την έγκριση από την Βουλή της χώρας.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ο οποίος απειλούσε μέχρι πρότινος ότι μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα σημάνει ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Bundestag, ενισχύει την παγίδα του και λέει το ίδιο για το ενδεχόμενο να υπάρξει ελάφρυνση χρέους με ποσοτικοποιημένα μέτρα.

To γερμανικό ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως το ποσό που θα «χάσει» η Γερμανία από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί μία νέα χρηματοδότηση για την Αθήνα.

«Με μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων αποτελεί ένα de facto νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιτοκίων» αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει: «Το κεφάλαιο μπορεί να κυμανθεί από 118 έως και 123 δισ. ευρώ έως το 2018».

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το χρέος όπως εκείνη που επιθυμεί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένοι αριθμοί» ανέφερε εν τω μεταξύ γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος καλώντας την Αθήνα να μην μπει σε σύγκρουση με το Βερολίνο γιατί θα χάσει.

«Χρειάζεται προσοχή από την Αθήνα για να μην επαναληφθούν καταστάσεις του 2015. Αν η Ελλάδα αποφασίσει τη σύγκρουση, τότε θα χάσει» ήταν η χαρακτηριστική του αποστροφή.

Ανασχεδιασμός των δανείων του EFSF εκ των πραγμάτων νέο δάνειο

Την ίδια στιγμή και ο ESM σε ένα από τα σενάρια που παρατίθενται σε άλλο έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ που αποκαλύπτει το Bloomberg εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060.

Kαι « μετράει» το κόστος διευθέτησης του ελληνικού χρέους βασιζόμενο σε μια βασική παραδοχή: μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3% ποσοστού πιο αισιόδοξο από την αντίστοιχη εκτίμηση του ΔΝΤ (1%) και λιγότερο αισιόδοξο από το ποσοστό που προβλέπει η Κομισιόν.

Το «κόστος» του συγκεκριμένου σεναρίου κυμαίνεται σύμφωνα με το έγγραφο από 84 δισ.ευρω έως 123 δισ. ευρώ και για να καλυφθεί στην πραγματικότητα θα έπρεπε να υπάρχει ένα δάνειο .

Ο ESM αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους με βάση το σενάριο αυτό μπορεί να διασφαλισθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που περιλαμβάνουν:

• Την καταβολή των κερδών από τα ομόλογα ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)

• Κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι που πληρώνει η Ελλάδα (step-up interest rate margin).

• Την επέκταση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του EFSF στα 15 χρόνια.

• Το «πάγωμα» των πληρωμών των δανείων του EFSF στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050.

• Την μερική αναβολή των πληρωμών τόκων των δανείων του EFSF έως το 2050.

• Η Ελλάδα θα πληρώνει το πολύ 1% επιτόκιο και οτιδήποτε παραπάνω από αυτό θα αναβληθεί.

Ο ανασχεδιασμός των δανείων του EFSF «θα αποτελούσε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο», το επιτόκιο του οποίου θα εξαρτάτο από τις εξελίξεις των επιτοκίων γράφει το Bloomberg.

Το ύψος της μετάθεσης πληρωμών τόκων έως το 2048 θα ανερχόταν μεταξύ 84 και 89 δισ. ευρώ και δεν θα χρειάζονταν με το σενάριο αυτό τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια του ΕSΜ αλλά με νέα κεφάλαια.

Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο, ο ανασχεδιασμός των δανείων θα ανέρχονται (θα οδηγούσε σε μεταφορές) 123 δισ. ευρώ, ενώ με το αισιόδοξο σενάριο θα περιορίζονταν σε 34 δισ. ευρώ.

Η δικαίωση του Τσακαλώτου για τα γκολποστ

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ με την καθόλου αθώα διαρροή του συγκεκριμένου σεναρίου, δικαιώνει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που εξομολογήθηκε ότι στο συνέδριο του «Economist» παραλλήλισε τον εαυτό του με έναν προπονητή ποδοσφαίρου που δεν γνωρίζει στα πόσα μέτρα είναι το τέρμα, καλώντας την ΕΚΤ να είναι επίσης ξεκάθαρη με την Ελλάδα και το αν αυτά που έχει εφαρμόσει είναι αρκετά για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Τότε ο Μπενουά Κερέ του είχε επισημάνει πως η συζήτηση δεν αφορά την Ελλάδα αλλά γίνεται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δηλ. τους πιστωτές της και αφορά τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

thetoc.gr