Βαθμολογία

Τσίπρας για ανάπτυξη 0,4%

Πυρά κατά της αντιπολίτευσης για ταύτιση με ακραίες θέσεις των δανειστών, και βολές κατά του Τύπου, εξαπέλυσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Επανέρχεται πάντως στο κάλεσμά του προς την αντιπολίτευση για στοίχιση με την κυβέρνηση για την οριστική έξοδο από την κρίση, σχολιάζοντας ότι «δεν είναι πολιτικός στόχος. Είναι εθνικός στόχος».

Eιδικότερα, αναφέρει στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας, τα αναθεωρημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία δείχνουν, για το πρώτο τρίμηνο του 2017, ανάπτυξη 0,4% αντί για την ύφεση 0,5%, που είχε ανακοινωθεί πριν από έναν μήνα. «Τότε η αντιπολίτευση είχε επιλέξει, για μια ακόμη φορά, να επενδύσειστην καταστροφολογία. Ανακοινώσεις, πρωτοσέλιδα, ειρωνικά tweets,φραστικές επιθέσεις, έστησαν το σκηνικό ενός μικρού πανηγυριού για τηδιαφαινόμενη, τότε, αδυναμία ανάκαμψης της οικονομίας. Πανηγύρι και χαρά για την αδυναμία της χώρας...Σήμερα που η εικόνα είναι καθαρά θετική, σιωπή... Ούτε πανηγύρι ούτε χαρά. Μόνομεμψιμοιρία, χαιρεκακία και εμφανής στοίχιση ορισμένων Κυριακάτικωνπρωτοσέλιδων τίτλων με τις πιο ακραίες φωνές των δανειστών, σε σχέση με τοχρέος» σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Δε μας ξαφνιάζουν όλα αυτά, συνεχίζει ο πρωθυπουργός, ούτεείναι η πρώτη φορά, τα δυο αυτά χρόνια, που όσοι έβαλαν με δικές τους επιλογέςτον τόπο σε βαθιά χαράδρα, κουνάνε τώρα το δάχτυλο και επικρίνουν εκείνους πουανέλαβαν την τιτάνια προσπάθεια να ξελασπώσουν το μέλλον του τόπου.

«Μόνο που τώρα γίνεται φανερό σε όλους ότι η χαιρεκακία γιατη χώρα, οι πανηγυρισμοί για τις αρνητικές προβλέψεις και η σιωπή για τιςθετικές, η ταύτιση με τους πιο ακραίους από τους δανειστές μας, δεν αποτελείαπλά στρεβλή επιλογή αντιπολίτευσης. Αποτελεί ανοησία» παρατηρεί.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η διεκδίκηση μιας οριστικήςδιεξόδου από την κρίση, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης, μετά από επτά χρόνιαύφεσης και σκληρής προσαρμογής, δεν αφορά απλά τον πολιτικό στόχο μιαςκυβέρνησης ή την προοπτική μιας κυβερνητικής θητείας. Αφορά το μέλλον τουτόπου. Δεν είναι πολιτικός στόχος. Είναι εθνικός στόχος.

Ανοιχτός στην υιοθέτηση από την κυβέρνηση της πρότασης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρήματα, έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα του χρέους, δηλώνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ενώ περιορίζει τις όποιες προσδοκίες για εξεύρεση λύσης στις 15 Ιουνίου, παραπέμποντας στη Σύνοδο Κορυφής της 22ης Ιουνίου.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι από τη δική μας πλευρά δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές», διαμηνύει από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τα μέσα ενημέρωσης στοχοποιούν όμως και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών για την πρόταση του ESM που είδε την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας. Τις πληροφορίες δημοσιοποίησαν διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα σχετικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

πηγή: skai.gr