Ο περιορισμός των καταναλισκόμενων θερμίδων όντως είναι ικανός να επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία της γήρανσης του οργανισμού, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences. Ήδη μελέτες που έχουν γίνει σε σκουλήκια, μύγες και ποντίκια έχουν δείξει ότι ο θερμιδικός περιορισμός επιβραδύνει τη γήρανση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke θέλησαν να δουν αν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους. Έθεσαν, λοιπόν, 145 άτομα υπό ιατρική παρακολούθηση ενώ τους είχαν ζητήσει να μειώσουν κατά 12% την θερμιδική πρόσληψη σε διάστημα δύο ετών. Μια ομάδα 75 ατόμων, χωρίς θερμιδικό περιορισμό, αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.
Στην αρχή της μελέτης, η μέση βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων και στις δύο ομάδες ήταν τα 37 έτη, και η χρονολογική τους ηλικία ήταν κοντά στα 38 έτη. Η βιολογική ηλικία καθορίστηκε βάσει δεικτών όπως η ολική χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης.
Κατά τη διάρκεια της διετούς έρευνας, η βιολογική ηλικία αυξήθηκε κατά μέσο όρο 0,11 χρόνια κάθε 12 μήνες στην ομάδα του περιορισμού θερμίδων και κατά μέσο όρο 0,71 χρόνια κάθε 12 μήνες στην ομάδα ελέγχου. Στατιστικά σημαντική διαφορά, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Η βιολογική γήρανση είναι βαθμιαία και προοδευτική καθώς μεγαλώνουμε χρονολογικά. Αν μπορέσουμε να παρέμβουμε και να επιβραδύνουμε τη βιολογική γήρανση ενδεχομένως να μπορέσουμε να προλάβουμε τουλάχιστον την απαρχή πολλών ασθενειών και αναπηριών που συνδέονται με τα γηρατειά», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Ντάνιελ Μπελσκι, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke.
health.in.gr