Βαθμολογία

Διέρρευσαν τα πρακτικά του Eurogroup

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά και οι διάλογοι της συνεδρίασης του τελευταίου Eurogroup, τα οποία επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη είχε γίνει λίγο-πολύ γνωστό τις τελευταίες ημέρες.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, η περίφημη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι του Eurogroup ήταν να συμμετάσχει ως παρατηρητής το ΔΝΤ, τουτέστιν χωρίς χρήματα, υπό τον όρο εάν μετά το 2018 συγκεκριμενοποιηθούν επαρκώς τα μεσοπρόθεσμα τότε να συμμετάσχει κανονικά με χρηματοδότηση. Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά καθώς δεν έδινε κάτι σημαντικό στο θέμα του χρέους.

Η τοποθέτηση Τόμσεν και η απάντηση Σόιμπλε

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το έγγραφο, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το χρέος, ο κ. Τόμσεν δήλωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να προχωρήσετε με αυτό τον τρόπο, όμως το έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να καταλήξει πως αυτή η δέσμη μέτρων θα μας φέρει on board, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν θα μπορέσουμε σήμερα να πούμε στο ΔΣ μας ότι οι προδιαγραφές τηρούνται. Δεν συμφωνήσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά δεν θα μας πείσετε να συμφωνήσουμε μαζί σας».

«Νομίζω ότι εάν δημοσιεύσουμε αυτή την πρόταση όπως είναι, τα ελληνικά ομόλογα θα ανέβουν και η ελληνική οικονομία θα υποφέρει. Είχα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, με βέτο από τη Γερμανία και την Ολλανδία, έτσι ήμουν σε αδύναμη θέση. Δεχθήκαμε τους όρους του ΔΝΤ, έτσι έχουμε ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας» είπε από τη μεριά του ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, που συμπλήρωσε ότι οι αγορές περιμένουν το QE και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δείξει ότι απλά μεταθέτει τις αποφάσεις για αργότερα.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών που άρχισε να διαβάζει την απόφαση του Μαΐου του 2016 και να σημειώνει ότι αυτό που συζητείτο στο Eurogroup ήταν ουσιαστικά μια νέα απόφαση, για την οποία δεν δικαιούται να διαπραγματευτεί χωρίς την εντολή από τη γερμανική Βουλή. «Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μια καινούργια εντολή, άρα η βάση μας πρέπει να είναι αυτή (Μάιος 2016). Δεν δώσαμε βέτο στο ΔΝΤ, ούτε εμείς, ούτε η Ολλανδία. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε ήδη εγκρίνει δυο προγράμματα από το Ταμείο». «Δεν είναι αποδεκτό ότι ο ένας συμβιβασμός (2016) οδηγεί σε έναν άλλο (το νέο προσχέδιο). Δεν έχω εξουσιοδότηση. Εάν είναι αυτός ο δρόμος, τότε καλή τύχη! Δεν θα βρούμε λύση», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.

«Πρέπει να πάμε πέρα από τη δέσμη μέτρων που έχει προβλεφθεί. Αυτό (η πρόταση) τα βάζει σε πιο συγκρατημένο πλαίσιο» φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν.

Η παρέμβαση Ντάισελμπλουμ

Σε αυτό το σημείο και αφού δεν υπήρχε σύγκλιση, ο πρόεδρος του Eurogroup αποφάσισε να διακόψει την συνεδρίαση για να έχει διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη. «Θα ζητήσω από το ΔΝΤ να μπει με πρόγραμμα ακόμα και εάν δεν δώσει χρήματα πριν κλείσει το θέμα με το χρέος».

«Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση που μπορούμε να συζητήσουμε. Να πάμε στο ΔΣ με πρόγραμμα και να δώσουμε χρήματα αργότερα» είπε ο κύριος Τόμσεν για να προσθέσει ότι θα έπρεπε το θέμα να κλείσει έτσι ώστε να καθοριστούν κάποιες παράμετροι και κάποιες άλλες όχι.

«Εάν αυτή είναι μια επιλογή τότε είναι η χειρότερη των χειροτέρων για την Ελλάδα! Έχουμε διαπραγματευτεί ένα σκληρό πρόγραμμα με το ΔΝΤ με την προϋπόθεση ότι θα έρθει με πρόγραμμα και θα πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο ώστε να γυρίσουμε σελίδα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να είναι βασισμένη στο ότι πρέπει να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο κ. Τόμσεν ανταπάντησε ότι αντιλαμβάνεται την απογοήτευση του κ. Τσακαλώτου όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει σύγκλιση στο χρέος. Προσέθεσε δε ότι και στο παρελθόν το ΔΝΤ ενέκρινε προγράμματα επί της αρχής και ότι η χρηματοδότηση ήρθε μετά υπό όρους. Στην περίπτωση της Ελλάδας ο όρος είναι το χρέος.

Σόιμπλε: Δεν θα βρούμε καλύτερη λύση από τη σημερινή

«Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα βρούμε καλύτερη λύση από τη σημερινή. Να μάθετε το μάθημα σας ότι πρέπει να παραμένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε την ρητορική με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος γιατί μερικοί από μας μετακινήθηκαν περισσότερο από την εντολή (mandate) για να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Θέμα εργασιακών και ασφαλιστικού από Τόμσεν

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τόμσεν εγείρει θέμα για τα εργασιακά, σημειώνοντας πως το πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή περιέχει συγκεκριμένη ημερομηνία ανατροπής των ρυθμίσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που δεν είχε συμφωνηθεί με το ΔΝΤ.

Βάζει μάλιστα αστερίσκο και για το ασφαλιστικό, λέγοντας πως το Ταμείο έχει ζητήσει νομικές συμβουλές για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις.

Ο φόβος Τσακαλώτου για πολιτική κρίση

«Αν υπογράψω αυτό το έγγραφο τώρα θα προκληθεί τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και αν πρόκειται να συμβεί αυτό χρειάζομαι χρόνο για να το σκεφτώ» ανέφερε σε άλλο σημείο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Πηγή: euro2day.gr