Βαθμολογία

Ο Τσίπρας κάνει πίσω για το χρέος

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Τετάρτη το υπουργείο Περιβάλλοντος και σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα του Eurogroup και το ζήτημα του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνηση σκέφτεται να δεχθεί την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η πρόταση του Γερμανού υπουργού παρουσιάστηκε στο Eurogroup της Δευτέρας (22/5), ωστόσο, απορρίφθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Ο στρατηγικός στόχος είναι να μπορέσει η χώρα με το πέρας του 3ου μνημονίου, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, να δανείζεται από τις αγορές και κάτι τέτοιο είναι κοντά. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών -και αρνηθήκαμε- πόσω δε μάλλον με μία καλύτερη λύση που διεκδικούμε και διαπραγματευόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός. «Μετά τις 15 Ιουνίου θα είμαστε εδώ και θα βλέπουμε επαναλαμβανόμενες καλές ειδήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Δημοσιεύματα ερμηνεύοντας την δήλωση του πρωθυπουργού ανέφεραν πως η Αθήνα κάνει στροφή στο ζήτημα του χρέους. Λίγο αργότερα κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως αν ήταν να γίνει δεκτή η πρόταση Σόιμπλε, θα είχε γίνει.

«Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και όχι μόνο από εμάς, καθώς δεν θεωρήθηκε αντίστοιχη των περιστάσεων. Αν ήταν να την δεχθούμε θα το είχαμε κάνει προχθές» αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρήματα, και το θέμα του χρέους να μεταφερθεί για αργότερα.