Καταπέλτης ήταν χθες η Digea σχετικά με τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που χωράει η πλατφόρμα της.
Ακόμη και μετά την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος II στις εταιρείες κινητής, υπό τις σημερινές συνθήκες η πλατφόρμα χωρά 12 κανάλια υψηλής ευκρίνειας (HD), τα οποία με τεχνολογικές βελτιώσεις μπορεί να ανέλθουν σε 30-36.
Τα στελέχη της εταιρείας Κώστας Κιμπουρόπουλος (πρόεδρος) και Νίκος Μαστοράκης (γενικός διευθυντής) μιλώντας σε ευρεία σύσκεψη την οποία συγκάλεσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) με αντικείμενο την αδειοδότηση, ανέφεραν ότι με την τεχνολογία DVB-T2 που ήδη ενσωματώνει η πλατφόρμα της, η χωρητικότητα βελτιώνεται κατά 50% (και μπορούν να μεταδοθούν σήμερα 24 κανάλια HD ή 16 κανάλια HD και 16 απλής ευκρίνειας SD). Mε τη χρήση της τεχνολογίας (συμπίεσης) HEVC η τυπική χωρητικότητα αυξάνεται επιπλέον κατά 40% έως 50%.
Ως συνέπεια, ακόμη και αν αποδοθούν συχνότητες (Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ) στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η πλατφόρμα της Digea (με τρεις πολυπλέκτες) μπορεί να «σηκώσει» 30-36 κανάλια HD. Σύμφωνα με τα στελέχη της Digea, ήδη η Γερμανία έχει μετακινηθεί στην τεχνολογία DVB-T2/HEVC, ενώ προς την τεχνολογία DVB-T2 μετακινούνται οι χώρες Αγγλία, Βρετανία, Βέλγιο, Ιταλία κ.ά.
Τη θέση ότι χωράνε 4-6 κανάλια HD υποστήριξαν ο πρόεδρος της ΕΡΤ Δ. Τσακνής και ο διευθυντής Tεχνολογίας της κρατικής τηλεόρασης Νίκος Μιχαλίτσης. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Δημ. Τσαμάκης, κινήθηκε στο ενδιάμεσο και έκανε λόγο για αρχική δυνατότητα διάθεσης 6 τηλεοπτικών αδειών, οι οποίες ανάλογα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις διαπραγματεύσεις στον διακρατικό οργανισμό SEDDIF, μπορεί να αυξηθούν.
Τη θέση αυτή απορρίπτουν οι εκπρόσωποι της Digea, ο οποίοι θεωρούν ότι δεν μπορεί να διεξαχθούν «κυλιόμενοι» διαγωνισμοί, για το ίδιο δικαίωμα, π.χ. άδειες πανελλαδικής τηλεοπτικής μετάδοσης, ανεξαρτήτως αν αφορούν άδειες γενικού περιεχομένου ή θεματικές.