Βαθμολογία

Αβέβαιη η συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Αβέβαιη εξακολουθεί να παραμένει η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας, ύστερα και από το νέο «όχι» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλεστο ενδεχόμενο μείωσης του ελληνικού χρέους.

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών», δήλωσε μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο Αλέξης Τσίπρας, σηματοδοτώντας την τελευταία πράξη του «δράματος» της β' αξιολόγησης.

Ωστόσο, στην πράξη αυτή, η ελληνική πλευρά θα έχει από μικρή έως ελάχιστη συμμετοχή, καθώς πρωταγωνιστές είναι η Γερμανία και το ΔΝΤ, που θα πρέπει να συμφωνήσουν για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του ελληνικού χρέους.

«Όλα θα συμφωνηθούν την τελευταία στιγμή», δήλωναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, και ίσως λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση, στο Euroworking Group που θα προηγηθεί τη Δευτέρα το πρωί. Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος έδινε, ακόμα και την Παρασκευή το απόγευμα, 50% πιθανότητες για συνολική συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας, αλλά ο χρόνος έχει πλέον αρχίσει να πιέζει επικίνδυνα.

Έτσι, όπως δείχνουν όλα, η συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Το Eurogroup θα κλείσει και τυπικά την τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreememt) αφήνοντας το χρέος για μετά –πιθανόν για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

«Φρένο» στις προσδοκίες από τον Σόιμπλε

Ψαλιδίζει εκ νέου τις ελπίδες της Αθήνας για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Δευτέρας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών σήμερα στην εφημερίδα Bild, η Γερμανία - στην παρούσα φάση - δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

Ενδεικτική των προθέσεων του Σόιμπλε ήταν και η χθεσινή δήλωση εκπροσώπου του, ότι το Eurogroup θα εξετάσει με κάθε λεπτομέρεια όσα ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα για μια συνολική συμφωνία.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, φέρεται να παραδέχθηκε πως «δεν έχει προκύψει ακόμη τελική συμφωνία» και πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η γερμανική εφημερίδα «FAZ», η οποία αναγράφει πως «πίσω από τις διαφορές κρύβονται τα διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους ως το 2060, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος και της οικονομικής ανάπτυξης».

Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απηύθυνε έκκληση στους εταίρους της Ελλάδας να καταλήξουν σε «συνολική» συμφωνία.

Με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αναγνωρίζει πόσο δύσκολο ήταν για την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή να λάβουν αυτές τις αποφάσεις που φέρνουν τις δύο πλευρές ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα στάδια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να περάσουμε από τέσσερα στάδια:

Προκαταρκτική συμφωνία επί του πακέτου μέτρων (έχει ήδη γίνει με τη συμφωνία του Hilton).

Εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την πλευρά των ελληνικών αρχών (έγινε με την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή).

Θετική έκθεση «συμμόρφωσης», η οποία θα αφορά το κατά πόσον και με ποιον τρόπο έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα (αναμένεται τη Δευτέρα στο Eurogroup).

Ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους (υπό διαπραγμάτευση).

Πηγή: newpost