Βαθμολογία

«Ξεπουλάτε τη χώρα με την ανικανότητά σας»

Με τους βουλευτές να μελετούν την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής που εκφράζει ισχυρούς προβληματισμούς για την συνταγματικότητα των διατάξεων που πετσοκόβουν συντάξεις και ειδικά μισθολόγια αλλά και για τα φορολογικά αντίμετρα ξεκίνησε η συζήτηση του τέταρτου μνημονίου (πολυνομοσχέδιο) στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με την έναρξη της συνεδρίασης το Σώμα αποφάσισε να κάνει δεκτή την εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων για αποβολή από την συζήτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής μετά την πρωτοφανή, αντιδημοκρατική και ντροπιαστική επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη κατά του κ. Νίκου Δένδια την περασμένη Δευτέρα.

Οι βουλευτές του φιλοναζιστικού μορφώματος απέφυγαν να προσέλθουν στην αίθουσα ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι είσοδοι της Ολομέλειας φυλάσσονται από πολυμελείς ομάδες της φρουράς της Βουλής.

Ανοίγοντας τον κύκλο των εισηγήσεων ο κ. Χρήστος Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ) απέφυγε αυτή την φορά τις αναφορές για το επίπεδο των οικονομικών του γνώσεων και προτίμησε να σχολιάσει την χθεσινή σύγκρουση Ε. Τσακαλώτου με Αν. Λοβέρδο και Μ. Βορίδη περι «παντελονάτων».

«Επειδή η Βουλή έχει κι έναν παιδαγωγικό ρόλο - καλά είναι να κρατήσουμε τέτοιες χυδαίες και σεξιστικές έννοιες απ’ έξω. Να κρατήσουμε ένα επίπεδο που τουλάχιστον να χαρακτηρίζεται από πολιτισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ουσία της συζήτησης επέλεξε να εστιάσει στα περίφημα αντίμετρα υποστηρίζοντας πως διαμορφώνουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τα 2/3 της κοινωνίας. Απέφυγε ωστόσο να πει πως τα δημοσιονομικά μέτρα του νέου μνημονίου εξασφαλίζουν την πλήρη φτωχοποίηση της κοινωνίας.

«Προβλέπουμε σχολικά γεύματα και η ΝΔ μιλά για συσσίτια. Βέβαια, όταν μερικοί από εσάς πηγαίνατε στα κολέγια, δεν τα λέγατε συσσίτια αλλά γεύματα» είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Κάθε πολίτης χωρίς να γνωρίζει οικονομικά καταλαβαίνει ότι θα ισχύσουν τα θετικά μέτρα. Η δική μας κατεύθυνση είναι τα 2/3 της κοινωνίας να τα περάσουμε πάνω από το δίχτυ της αξιοπρέπειας και η κοινωνία να διαβιώνει αξιοπρεπώς».
 
Ρελάνς με τροπολογία αντίμετρων από ΝΔ

Επίθεση στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο εξαπέλυσε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζοντας ότι οδηγούν την χώρα στην ύφεση και στο οικονομικό αδιέξοδο.

«Η κυβέρνηση κινήθηκε σε ομιχλώδες τοπίο που διαμόρφωσε η ίδια από τα ανερυθρίαστα ρεσιτάλ ψεμάτων. Έχασε χρόνο για δήθεν περιφανές διαπραγματεύσεις και κομματικές διευθετήσεις» είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Υπογράμμισε πως «η χώρα, τα τελευταία 2,5 χρόνια, σέρνεται. Αντί να επιταχύνει, στηριζόμενη στις ευνοϊκές συνθήκες και προοπτικές που είχαν δημιουργηθεί το 2014, οπισθοχώρησε. Αργά και σταθερά, βούλιαξε και παραμένει στο τέλμα και την παρακμή. Σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής. Στην οικονομία, η χώρα επέστρεψε και παραμένει στην ύφεση. Πλούτος, 29 δισ. ευρώ, εξανεμίσθηκε. Νέα μέτρα, 14 δισ. ευρώ, επιβλήθηκαν» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ  για να προσθέσει σε άλλο σημείο «2,5 χαμένα χρόνια, στα οποία η χώρα χρεώθηκε δύο αχρείαστα μνημόνια, οι πολίτες φτωχοποιήθηκαν και η οικονομία γονάτισε.  Αυτό είναι το κόστος της ανικανότητας, της ανευθυνότητας, της αναξιοπιστίας, του καιροσκοπισμού και των ιδεοληψιών της σημερινής Κυβέρνησης. Κόστος που αποτυπώνεται, με τον πλέον επώδυνο για τους πολίτες τρόπο, στο υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου».

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε κατάθεση τροπολογίας που υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ με τέσσερα αντίμετρα για άμεση εφαρμογή στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους δανειστές για διανομή του περ-πλεονάσματος που επετεύχθη το 2016 αλλά που η κυβέρνηση αρνείται να διανείμει.

Το ύψος των θετικών μέτρων ανέρχεται σε 0,5% του ΑΕΠ και αφορά την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% των αγροτικών εφοδίων, την κατάργηση του φόρου στο κρασί και την αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσανατολίζεται στο να ψηφίσει τα δύο άρθρα που αφορούν την εξομοίωση της φορολογίας βουλευτών με τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα και την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.
 
Κουτσούκος: O Τσίπρας ξεπούλησε τη χώρα στους δανειστές

Για ντροπιαστική συμφωνία που περιλαμβάνει όρους ηττημένου έκανε λόγο ο κ. Γιάννης Κουτσούκος. Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έκανε αποδεκτές όλες τις διεκδικήσεις των δανειστών που είχαν αποφύγει να λάβουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Ο κ. Τσίπρας από εκεί που θα έσκιζε μνημόνια στο τέλος έφερε άλλα δύο. Όταν έφερνε το τρίτο μνημόνιο υποσχόταν έξοδο από την επιτροπεία το 2018. Τώρα με το τέταρτο δεσμεύει επ αόριστο τη χώρα» είπε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Τι έγινε ο περίφημος δημοσιονομικός αέρας του κ. Τσακαλώτου; Προσχώρησε στα ψηλά πλεονάσματα του 3,5%. Φέρνετε περικοπές σε συντάξεις και μισθούς μέσω μείωσης αφορολόγητου. Προωθείτε βάρβαρες διατάξεις για πλειστηριασμούς που μόνο ένας μεταλλαγμένος αριστερός όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ψηφίσει.  Ψηφίζετε περικοπές 4,9 δις ευρώ που ξεκινούν από σήμερα προς δόξα του συνθήματος Τσίπρα «ούτε ένα ευρώ μέτρα»».
 
Καραθανασόπουλος: Θανατηφόρο το μείγμα του 4ου μνημονίου

Για αντιλαϊκή και βάρβαρη πολιτική έκανε λόγο ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εργάζεται υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι των εργαζόμενων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το 4ο μνημόνιο περιλαμβάνει «θανατηφόρο μείγμα για όλα τα λαϊκά στρώματα με μόνιμα μέτρα εξαθλίωσης που θα σημαδέψουν τις ζωές όλων».
 
Παπαχριστόπουλος: Είναι δυσβάσταχτα τα μέτρα αλλά να μας απαντήσουν τι έγινε με την Siemens

Για «αδυσώπητη σύγκρουση» μεταξύ των καλών και των κακών συμφερόντων έκανε λόγο ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος επιχειρώντας να βρει άλλοθι για την θετική ψήφο που θα δώσει ο ίδιος στο νέο μνημόνιο σε σκάνδαλα του παρελθόντος.  «Αν σου κόψουν ένα ευρώ σήμερα εξεγείρεσαι. Η περικοπή ενός ευρώ έχει πολιτικό κόστος για εμάς. Δεν έχει σημασία αν οι άλλοι έκοψαν 12 φορές την σύνταξη. Σήμερα ο κόσμος εξεγείρεται που του κόβουμε ένα ευρώ» σημείωσε.«Αυτά τα μέτρα για πολλούς πολίτες είναι δυσβάσταχτα» συνέχισε σε άλλο σημείο για να επανέλθει στην γνωστή τακτική « Εμείς δεν μπήκαμε στην Βουλή για να πλουτίσουμε. Κάποιοι όμως πρέπει να εξηγήσουν τι έγινε με το χρηματιστήριο, με τα φάρμακα. Πόσο στοίχισε η Siemens;»

Πηγή: protothema.gr