Βαθμολογία

Σε επιφυλακή η Europol

Πάνω από 200 χιλιάδες άνθρωποι σε 150 χώρες επηρεάστηκαν από την κυβερνο-επίθεση της Παρασκευής, ανακοίνωσε η Europol, ενώ ειδικοί σε θέματα ασφάλειας των συστημάτων κρούουν νέο καμπανάκι κινδύνου

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Ρομπ Γουέινράιτ, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ότι η απειλή δεν έχει ξεπεραστεί, ενώ υπάρχει ανησυχία για νέες επιθέσεις το πρωί της Δευτέρας.

Οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία. Πάντως, στη Βρετανία το Σύστημα Υγείας (NHS) που δέχθηκε επίθεση χάκερ ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 50 εκατομμύρια λίρες για την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας του.

Από την κυβερνοεπίθεση επηρεάστηκε, επίσης, η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica, καθώς και μία νορβηγική ομάδα ποδοσφαίρου. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault είναι μεταξύ των εταιριών, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των οποίων, δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση το βράδυ της Παρασκευής.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η αξιολόγηση της ζημιάς που υπέστη το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρίας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη Ρωσία, επλήγη το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, το υπουργείο Υγείας, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Megafon. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ίσως το γεγονός πως η Ρωσία επλήγη τόσο πολύ να οφείλεται στο γεγονός πως χρησιμοποιεί «ξεπερασμένο λογισμικό», όπως σημειώνει ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Πράγας.

Το κακόβουλο λογισμικό είναι γνωστό ως Wanna Decryptor 2.0 και χρησιμοποιεί ένα κενό ασφαλείας το οποίο ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).

Newsroom ΔΟΛ